Patříte mezi příznivce denního šálku kávy? Kultura v pití kávy v posledních letech neuvěřitelně pozitivně vzrostla. Nepřeberné množství útulných kaváren dnes nabízí stovky nejrůznějších rozmanitých kávových chutí. Vyznat se v nich však nebývá úplně jednoduché. Upustilo se však i od tzv. turka, pití kávy s lógrem znají už jen spíše starší generace.
Instantní káva
Kvalitní káva připravená v nejšpičkovějším kávovaru bude
chutnat nepochybně skvěle. Instantní káva by se však nikdy neměla zalévat přímo
vařící vodou. Oproti kávě klasické není její chuť tolik výrazná a po několika
doušcích je i méně štiplavá. Takto připravovaná káva by měla projít
nejlépe moka konvičkou, presovačem či překapávačem. Pokud takovou kávu
zalijete doma přímo z konve vařící vodou, ztratí se pravděpodobně i její skvělá
chuť. Kvalitní káva by se vám měla rozpustit dobře i při velmi nízkých
teplotách.
Jak připravit dobrého "turka"?
Na jeden hrnek budete potřebovat zhruba dvě vrchovaté lžíce
kávy. Tu zalijte nejlépe vodou, která se blíží k bodu varu. Pro lepší chuť
ji nechte zhruba 3 až 4 minuty louhovat. Poté kávu dobře promíchejte a
sceďte ji přes čisté plátno. Poté ji můžete dlouho
vychutnávat.
Co se o kávě traduje
Často se slýchává, že káva způsobuje nespavost, zvyšuje
srdeční tep, způsobuje vysokou hladinu cholesterolu, zvyšuje hladinu inzulínu
apod. To všechno jsou jen nepravdivá mýta. Denní nepřevýšená porce kávy nikomu
neublíží. S kofeinem byste se měli podle denní dávky vejít do 400 gramů
kofeinu denně. Kromě pití kávy byste si měli dát pozor i na pití zeleného
čaje, kakaa, kombuše a jiných.
Právě zde může dojít ke zvýšení hladiny kofeinu, aniž by za
to mohl obsah nevinného šálku kávy denně. V jednom espressu najdete
přibližně 63 gramů kofeinu. Znásobíte-li tento poměr kávy čtyřikrát,
zdaleka se nedostanete na porci denního kofeinu. Instantní či zrnková kvalitní
káva je navíc zdrojem užitečných antioxidantů.
Co odhalila studie v Záhřebu
Na místní univerzitě v Záhřebu vědci zjistili, že obyčejné
instantní nápoje obsahují řadu škodlivých látek, především fenolů, derivátů,
kyseliny chlorogenové a dalších. Přidáním mléka se jejich hodnoty vždy kupodivu
snížili. Před nákupem byste měli sledovat především kvalitu vaší vysněné
kávy.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/kava-zrnkova-mleta-instantni-srovnani-zdravi/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat