Každý dobrý houbař jistě dobře tuší, že ne všechny druhy hub patří po utržení v lese do sušičky. Některé druhy ztrácí při sušení nejen svoji přírodní vůni, ale i výraznou chuť. Houby se díky tomu často stávají nepoživatelnými. Lesní dary přírody přijdou díky tomuto procesu často brzy nazmar. Vyhněte se proto houbám, které obsahují velké množství vody. Výsledkem bývá jen suchá lámavá struktura, která není poživatelná ani při dlouhodobém varu.
Nejlepší houby pro sušení
Nejlepšími adepty jsou klouzci, hříbky, nebo také kozáci.
Růžovkám se ale raději z dálky vyhněte, jedná se o houbu, která se při
procesu sušení spíše drolí na kusy. Obrnit se trpělivostí mnohdy vůbec
nestačí. Daleko více si na ni pochutnáte za čerstva. Tak alespoň neztrácí chuť
i příjemnou vůni.
Hřib žlutomasý aneb houba známá pod názvem babka. Tu najdete
v lese asi nejčastěji. Houba, která na první pohled bije přímo do očí svádí
často k rychlým činům a mlsným hříchům. Dobře ochucená houbová smaženice
na talířku povzbudí často všechny vaše smysly. Horší je, že není příliš vhodná
na sušení. Má sklony k plísním, obzvlášť ve chvíli, kdy je přezrálá. Doporučuje
se proto sbírat spíše babky tvrdé a mladé. Staré houby jsou toho času navíc i
plné toxinů, rychle hnijí a kazí se.
Ani liška ani ryzec
Lišky v lese krásně voní, skvěle chutnají, ale na tácku, kdy
je budete chtít sušit moc úspěchu mít nebudou. Lišky v sušeném stavu rychle
ztvrdnou a zhořknou. Vychutnejte si je proto raději jako čerstvě utržené.
Hodí se do rychlých omelet s vejci, omáček, či jako zpestření do rizota.
A jak jsou na tom ryzci? O moc lépe než lišky určitě ne. Po
nasušení ztratí ryzec zpravidla chuť i přirozenou pružnost. Chroupat tvrdé
ryzce v polévce se moc nevyplácí. Zkuste proto raději klouzky, hříbky, nebo
pravé kozáky.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/houby-ktere-se-nesusi/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat