Přeskočit na hlavní obsah

Jak vařit vejce podle vědecké metody

Zdá se vám vaření vejce natvrdo jako úplná banalita? Stovky vajec museli vědci uvařit ve vodě, než přišli na ten správný způsob. Sametově uvařený žloutek se stabilním bílkem může být pro někoho i pořádná věda. Matematické sčítání i odčítání minut v době varu udělá své. Pokaždé vám vejce může chutnat jinak. Vejci s maximálně dokonalou strukturou můžete dosáhnout jen za určitých podmínek. Bude to vyžadovat váš čas i trpělivost.

Připravte si dva hrnce

Dva hrnce, ale v každém bude zapotřebí i jiná teplota vody. I když se to zdá být na začátek nepochopitelné, vejce vařená při různých teplotách budou chutnat více než skvěle. První dvě minuty budou pro vejce stejné, jako bychom je vařili běžným způsobem ve vařící vodě. Poté je vyjměte a přendejte je do hrnce s vlažnou vodou o teplotě 30 stupňů Celsia na dvě celé minuty. Po uplynutí této krátké doby je opět přesuňte do vařící vody. Vejce přetahujte do hrnců se stejně dlouhým časovým intervalem až do doby, než uplyne dlouhých 32 minut. Cyklus opakujte celkem osmkrát. Poté vejce opláchněte po studenou vodou a oloupejte ho. Změna bude vidět už na první pohled. Vejce bude lehké ze slupky vyjmout. Zlobení se skořápkami, které mnohdy nelze z vajec odstranit bude již dávnou minulostí.  

Vaření s časovými intervaly

Periodické vaření má opravdu smysl. Nadýchanější žloutek je na chuti vejce znát ze všeho nejvíce. Ani bílky pro tentokrát v hrncích nezahálely, utvářely si tvar pod skořápkou vajec postupně, tudíž na obklopení žloutku získaly více času. Žloutek se v mezi čase mohl vařit postupně, tudíž se ani nesrazil ani nerozvařil. Zůstal zkrátka tam, kde má každý žloutek ve vejci své místo. Kromě toho získal i svoji krásnou jantarově žlutou barvu.

Žloutek není suchý ani drobivý 

I když je technika vaření s tímto postupem u vajec trochu složitější, nic to nemění na tom, že odlišnou chuť poznala i porota, která měla vejce v řadě dalších vajec postupně hodnotit i ochutnávat. Chuť rozplývajícího se žloutku na jazyku za to tento pokus rozhodně všem stojí, dodala. Vejce si navíc díky tomuto procesu uchová i vyšší podíl sloučenin antioxidačních látek, ve skutečnosti je tento proces vaření zdravější. Průměrná teplota během vaření dosáhne maximální teploty kolem 65 stupňů. Je otázkou, jak dalece zlikviduje horká voda všechny bakterie salmonelózy. Říká se, že bakterie zemřou při 60 stupních i více. Pokud tato teplota dosáhne i do jádra vejce, je periodické vaření vajec navíc i bezpečné. 

Pokud si tento pokus s vejci chcete udělat doma i vy, nezapomeňte na kuchyňský teploměr a specializovanou naběračku, která vejce dobře podebere. Při přesunutí vejce do hrnce by se neměla po donu vaření poškodit i samotná skořápka. Na tu je třeba dávat pozor po celou dobu přípravy vaření. 

Foto: Pixabay


Proč je tak důležité vejce konzumovat

Dávno už neplatí, že obsahuje vysokou dávku cholesterolu. Obsahuje především bílkoviny, vitamíny i minerály. Jedno vejce obsahuje přibližně 6 g esenciálních aminokyselin, vitamín D, selen, fosfor, i vitamín B12. Vejce dobře zasytí, pokud někdo drží dietu, nebo má cukrovku, jsou vejce vhodná i pro něj. Cholesterol je obsažen především v bílcích, pokud sníte více než tři vejce denně, měli byste s počtem vajec na den raději ubrat. Vejce má kromě všeho i další pozitivní zdravotní benefity. Obsahuje látky jako je lutein a zeaxanthin, které chrání zrak před šedým zákalem. Možná už teď máte dost důvodů k tomu jíst vejce denně. 

Zdroje informací: https://www.novinky.cz/clanek/gastro-jak-uvarit-dokonale-vejce-vedci-prisli-s-prekvapivym-zpusobem-pripravy-trva-pul-hodiny-40509840

https://zoom.iprima.cz/zajimavosti/perfektne-uvarene-vejce-466495

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...