Keři s šípkovými plody se to na podzim jen hemží. Z šípků, jenž na sklonku října dozrávají, se pak dá připravit blahodárný čaj. Předčí i kdekteré plody, které obsahují vysokou dávku vitamín C. Tak proč tento dar přírody nevyzkoušet a neposílit tak vaši oslabenou imunitu?
Jak na přípravu čaje z šípků
Z oranžových plodů růže šípkové se dá vyrobit dobrý čaj, ale
i marmeláda, sirup, šípková omáčka, nebo chcete-li, dokonce i šípkové víno. Jejich
chuť vás jisto jistě potěší. Jak na to?
Zhruba 80 zralých omytých a dobře oloupaných šípků zalijte
jedním litrem studené vody. Šípky nechte nejlépe přes celou noc odstát a zahřejte
je až ráno, ale pozor má to jeden háček. Voda během zahřívání nesmí
dosáhnout více než 70 stupňů Celsia. Poté nechte čaj ještě pod pokličkou v
konvici nějaký čas odstát. Můžete ho dochutit nejlépe lžící medu.
Čaj se dá pro urychlení přípravy uvařit i ze sušených šípků,
které navíc seženete i běžně v obchodě. Ale popravdě, ta chuť šípkového čaje
ze sušených plodů bude oproti čerstvým šípkům jiná. Čerstvé šípky vám
dodají poměrně vysokou dávku vitamínu C. Šípky mají koncentraci vitamínů
opravdu vysokou.
Proč se kolem šípků dělá tak veliké divadlo?
Jsou protizánětlivé, na klouby a artrózu jako dělané.
Obsahují karoten, vápník, vitamíny skupiny B, hořčík, zinek, měď, ale také
kyselinu listovou, vlákninu i tuk. Fakta o zdraví mluví v tomto případě jasnou
řečí. Kam nemůže lékař, musí přijít příroda.
V podobě šípkového oleje pronikly šípky i do
kosmetiky. Hojí vrásky, i jiné kožní neduhy. Nezanedbává vitalitu ani vaší
pleti. Pomohou i na problematiku kolem trávení. Babičky si je kdysi
dávaly i na zácpu. Šípky zmírňují plynatost, a navíc i dobře regulují stolici.
Z těla odstraní nadbytečnou vodu čímž pomáhají do jisté míry i močovým cestám.
Kromě ledvin pročišťují i játra.
Pozor však na jeho množství během konzumace, ve větším
množství ředí šípky krev. Kdo trpí silnou a bolestivou menstruací, tomu šípky
budou jen svědčit. Stejně tak jsou velkým pomocníkem i při hubnutí. Redukovat
váhu dokáží i díky velkému obsahu vlákniny.
Jak na sušení šípků
Pokud máte keře s šípky hned za domem, neváhejte obout boty
a jít s proutěným košíkem přímo na ně. Doma je můžete bez problémů i nasušit.
Postačí vám trouba, či sušička na ovoce. Usušené šípky uchovejte nejlépe ve
vzduchotěsné sklenici. Takto vám vydrží klidně i rok.
Zdroje informací: https://www.cajova-zahrada.cz/blog/jak-spravne-pripravit-sipkovy-caj/
https://www.ireceptar.cz/zdravi/sipek-ucinky/
https://www.ireceptar.cz/zdravi/sipek-ucinky/
Náhledové foto: Pixabay


Komentáře
Okomentovat