Louhování čajových sáčků je nejběžnějším způsobem přípravy čaje. Není příliš divu, je to jednoduché a praktické. Velkou oblibu si v poslední době získaly i tzv. pyramidové čajové sáčky. Právě ty jsou ale podle posledních studií významným zdrojem škodlivých nanočástic. Co přesně vědci zjistili?
Nanoplasty a jejich rizika
Pyramidové čajové sáčky jsou velebeny jako takové, ze
kterých se chuť i aroma uvolňují nejlépe. Současně ale musí být logicky
vyrobeny z materiálu, který vydrží vysokou teplotu, celistvost i tvar.
V případě čajových sáčků jsou to plasty typu PET a
nylon či polyester kyseliny mléčné. A plasty, jak známo, jsou zdrojem mikro a
nanočástic. Ty jsou stále větším strašákem a ukazuje se, že je dnes můžeme
nalézt prakticky všude: na dně oceánu, na Himálajských vrcholech a třeba i
v děloze nastávajících matek. Tyto miniaturní plastové částečky
vznikají otěrem klasických plastů, případně při měknutí vlivem vysokých teplot.
Není třeba zdůrazňovat, že je to i případ pyramidových čajových sáčků.
Jaký je vliv mikro a nanoplastů na lidské tělo není zatím
přesně popsáno. Je ale jasné, že pozitivní nebude určitě.
Vědci bijí na poplach
Hned několik studií nezávisle na sobě potvrdilo, že
z čajových sáčků včetně těch pyramidových se uvolňují plastové
nanočástice. Na každý sáček jich mohou připadnout miliony nebo dokonce
miliardy. Vyjádřeno hmotnostně, může docházet k uvolňování až
mikrogramových množství plastů.
Jak se proti tomu bránit? Existuje jediný způsob, kterým se
lze nanočásticím z čajových sáčků vyhnout. Tím je konzumace sypaného čaje.
Pokud jste si tomuto způsobu přípravu ve jménu pohodlí už odvykli, možná je na
čase mu opět přijít na chuť.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/caj-pyramidove-sacky-nebezpeci-nanoplasty/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat