Bydlíte poblíž čistého hlubokého lesa? Pak by stálo skoro za zvážení udělat si zásoby z lesního jehličí na zimu. Víte, že z mladých výhonků smrčků či borovic můžete vyrobit skvělý jantarově žlutý domácí lesní sirup? Pokud máte chvilku, udělejte si čas na procházku a začněte sbírat mladé výhonky smrčků či borovic. Nejenže krásně provoní byt, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví. Sirupem z jehličí můžete obohatit letní limonády i chuť vašeho oblíbeného čaje.
Výhonky mladých smrčků sbírejte nejlépe na jaře
Mladé světle zelené výhonky musí být při sběru nepichlavé a
na dotyk i velmi jemné. Podle toho poznáte nejlépe, zda jsou výhonky pro výrobu
sirupu vhodné. Výhonky sbírejte nejlépe z více stromů najednou. Lesní sirup
lze připravovat jak za tepla, tak i za studena. Pokud nemáte zrovna
naspěch, zkuste raději variantu vařeného sirupu.
Výhonky z lesa, zhruba dvě velké plné hrsti důkladně
propláchněte vlažnou vodou. Odstraňte prach i zbytečné nečistoty. Výhonky poté
zalijte vodou tak, aby byly jen lehce zanořené. Zhruba jeden litr vody zasypte
jedním kilogramem třtinového cukru. Smrkové výhonky přiveďte k varu a poté je
nechte pod poklicí do druhého dne vylouhovat. Na zpestření chuti můžete přidat
i šťávu z jedné půlky citrónu. Čím méně vody k poměru cukru budete v hrnci
mít, tím více bude váš sirup hustší. Pokud se vám bude zdát sirup
chuťově méně výrazný, přidejte nakonec ještě jednu lžíci kyseliny
citronové. Ta působí v řadě případů i jako dobrý stabilizátor.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Hotový sirup přeceďte, a ještě horký ho přelijte do předem
vyvařených sklenic s víkem. Při přenosu sirupu do lahví dbejte vždy na přísnou
hygienu. Před uzavřením sklenice omyjte i připravená víčka. Sirup skladujte
nejlépe na suchém tmavém místě třeba někde v komoře. V zimě vám přijde vhod
nejvíce. Kromě nevšední lesní chuti má i řadu zdravotních benefitů. Dobře ho
znají kupříkladu v Norsku či Finsku, kde nedají na lesní sirup dopustit již
dlouhou řadu generací.
Sirup obsahuje pryskyřičné esence i jemné silice
Pomáhá při kašli, únavě, i nachlazení. Silice z jehličí
čistí dýchací cesty, navíc působí i protizánětlivě. Pokud jste doposud o
sirupu jen pochybovali, již nemusíte. Je to dar do přírody, který vás navíc
nic nestojí. Jehličí obsahuje vitamín C i spousta antioxidantů. Kromě zdraví
najde své uplatnění i jinde, třeba v kuchyni.
Jak využít sirup v gastronomii
Připravený lesní sirup můžete využít třeba na oblíbené
palačinky. Hodit se bude i na dochucení marinády, kterou chcete dochutit
například nedělní sváteční maso. Jako ochucovadlo poslouží i v
přípravě ovesné kaše. Přidat ho můžete i do bílého jogurtu.
Lžička lesního sirupu obsahuje mnohonásobně více vitamínu C
než kdejaký pomeranč. Pokud na sběr sirupu použijete výhonky borovice můžete si
jím usnadnit i vykašlávání hlenu, který se během nachlazení v dýchacích cestách
často usazuje. Část cukru může pro zlepšení vašeho zdravotního stavu
nahradit i medem. Z lesního sirupu se tak stane lesní med. Léčivou sílu
lesního medu tak můžete uchovat na dlouhé zimní měsíce. A to tady jde
především.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/lesni-sirup-recept/
Náhledové foto: Pixabay
Autor Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat