Přeskočit na hlavní obsah

Umíte správně vařit párky? Není to tak jednoduché

Párky tu a tam patří k lákavým pochutinám, které si každý z vás občas rád dopřeje. Pokud si ke konzumaci budete chtít párky naservírovat jen tak na talířek, klidně můžete, ale přesvědčte se zprvu o tom, že jsou dostatečně tepelně upravené. Podíl masa rozhodne vždy o jejich kvalitě. Vyhněte se mimo jiné konzervantům, maltodextrinu, zahušťovadlům i jiným látkám, které vám mohou poškodit zdraví. 

Foto: Pixabay
Párek vytažený z lednice

Syrové párky bez tepelné úpravy má řada lidí nejraději, mnohdy můžete spatřit i malé děti, které dřív než mluví a umí chodit, drží párek na kočárku v ruce. Je to skutečně bezpečné? Párky se dají jíst bez ostychu klidně i bez chleba či hořčice. Prochází řadou úprav, vařením, uzením a při více než 70 stupních Celsia jsou zbaveny i škodlivých bakterií jako je například známá listerie. Obávat se o své zdraví v tomto ohledu tudíž nemusíte. Pojídání syrových párků není prohřešek ani žádný velký zločin. 

Jiné to bude u klobás na gril

Pozor byste si měli dát hlavně u syrových klobás, které je třeba tepelně upravit. Můžete je povařit, nebo upravit na ohni. Teplota vody, při které je budete chtít zbavit škodlivých látek, by měla dosahovat více než 80 stupňů Celsia. Klobásu je nutné uvnitř vždy tepelně prohřát. To samé platí i pro párky určené na gril, které díky vyšší teplotě uvolní nejenom aroma, ale i dobrou chuť. Jedině tak si můžete být jisti, že jíte klobásy bezpečně.

Foto: Pixabay

Párky neobsahují žádné živiny

Ve sto gramech najdete polovinu doporučené denní dávky tuku. Obsahují bílkoviny a prázdné kalorie, které tělu na zdraví moc nepřidají. Párky obsahují také dusičnany, které navíc dráždí i tlusté střevo. Párky ani klobásy by se neměly nikdy stát součástí každodenní diety, obzvláště u dětí by se mělo množství výrazně regulovat na minimum. Jakmile se stanou běžnou součástí vašeho jídelníčku, zvyknete si brzy na pojídání syrově neupravených potravin, které mohou vést až ke vzniku rakoviny slinivky. Je to tichý zabiják, který může později vést i k té nejhorší životní prognóze. 

Párky nejsou na dietu

Párky obsahují hodně tuku, soli, i koření, které se za pomoci narážek plní do předem připravených střívek. Ohřívat je můžete nejlépe v páře nad hrncem s horkou vodou tak, aby voda příliš nevřela. Párky ohřívejte nejlépe na zeslabeném plamenu po dobu 7 až 10 minut. Dokud párky nebudou uvnitř dost teplé, nechte je je ještě malou chviličku prohřívat. Hrnec přiklopte nejlépe poklicí. Nedovolte párkům popraskat. Jakmile budou pružné, je čas na jejich konzumaci. 

Pozor na akrylamid

Tato látka může být pro zdraví lidí hodně nebezpečná. Vzniká zpravidla za dlouhodobého ohřevu všech syrových uzenin. Jakmile budete tepelně zpracované maso zprudka a dlouho ohřívat, může za provozu ohřívání vzniknout tato karcinogenní látka zvaná akrylamid. Párky proto nikdy nevařte, vždy je pouze ohřívejte. Jakmile je budete vařit déle než deset minut, mohou tato spojená rizika s tímto problémem snadno vzniknout. Ohřívání párků se zdá být skoro věda. Pokud budete ale dodržovat zdravá pravidla, nic z toho, co jsme tady psali se vám nestane. 

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/studene-teple-parky-srovnani-zdravi-rakovina/

 https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/varite-p%C3%A1rky-timto-zpusobem-chyba-kter%C3%A1-mu%C5%BEe-ohrozit-va%C5%A1e-zdravi/ar-AA1AGnaJ?ocid=msedgntp

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...