Párky tu a tam patří k lákavým pochutinám, které si každý z vás občas rád dopřeje. Pokud si ke konzumaci budete chtít párky naservírovat jen tak na talířek, klidně můžete, ale přesvědčte se zprvu o tom, že jsou dostatečně tepelně upravené. Podíl masa rozhodne vždy o jejich kvalitě. Vyhněte se mimo jiné konzervantům, maltodextrinu, zahušťovadlům i jiným látkám, které vám mohou poškodit zdraví.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Syrové párky bez tepelné úpravy má řada lidí nejraději,
mnohdy můžete spatřit i malé děti, které dřív než mluví a umí chodit, drží
párek na kočárku v ruce. Je to skutečně bezpečné? Párky se dají jíst bez
ostychu klidně i bez chleba či hořčice. Prochází řadou úprav, vařením,
uzením a při více než 70 stupních Celsia jsou zbaveny i škodlivých bakterií
jako je například známá listerie. Obávat se o své zdraví v tomto ohledu
tudíž nemusíte. Pojídání syrových párků není prohřešek ani žádný velký
zločin.
Jiné to bude u klobás na gril
Pozor byste si měli dát hlavně u syrových klobás, které je
třeba tepelně upravit. Můžete je povařit, nebo upravit na ohni. Teplota
vody, při které je budete chtít zbavit škodlivých látek, by měla dosahovat více
než 80 stupňů Celsia. Klobásu je nutné uvnitř vždy tepelně prohřát. To samé
platí i pro párky určené na gril, které díky vyšší teplotě uvolní nejenom
aroma, ale i dobrou chuť. Jedině tak si můžete být jisti, že jíte klobásy
bezpečně.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Párky neobsahují žádné živiny
Ve sto gramech najdete polovinu doporučené denní dávky tuku.
Obsahují bílkoviny a prázdné kalorie, které tělu na zdraví moc nepřidají. Párky
obsahují také dusičnany, které navíc dráždí i tlusté střevo. Párky ani
klobásy by se neměly nikdy stát součástí každodenní diety, obzvláště u dětí by
se mělo množství výrazně regulovat na minimum. Jakmile se stanou běžnou
součástí vašeho jídelníčku, zvyknete si brzy na pojídání syrově neupravených
potravin, které mohou vést až ke vzniku rakoviny slinivky. Je to tichý zabiják,
který může později vést i k té nejhorší životní prognóze.
Párky nejsou na dietu
Párky obsahují hodně tuku, soli, i koření, které se
za pomoci narážek plní do předem připravených střívek. Ohřívat je
můžete nejlépe v páře nad hrncem s horkou vodou tak, aby voda příliš nevřela.
Párky ohřívejte nejlépe na zeslabeném plamenu po dobu 7 až 10 minut. Dokud
párky nebudou uvnitř dost teplé, nechte je je ještě malou chviličku prohřívat.
Hrnec přiklopte nejlépe poklicí. Nedovolte párkům popraskat. Jakmile budou
pružné, je čas na jejich konzumaci.
Pozor na akrylamid
Tato látka může být pro zdraví lidí hodně nebezpečná. Vzniká
zpravidla za dlouhodobého ohřevu všech syrových uzenin. Jakmile budete tepelně
zpracované maso zprudka a dlouho ohřívat, může za provozu ohřívání vzniknout
tato karcinogenní látka zvaná akrylamid. Párky proto nikdy nevařte, vždy
je pouze ohřívejte. Jakmile je budete vařit déle než deset minut, mohou tato
spojená rizika s tímto problémem snadno vzniknout. Ohřívání párků se zdá být
skoro věda. Pokud budete ale dodržovat zdravá pravidla, nic z toho, co jsme
tady psali se vám nestane.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/studene-teple-parky-srovnani-zdravi-rakovina/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat