Ani moderní lednice nezachrání fakt, že některé potraviny do dvířek lednice nepatří. Nestálá teplota, která v postranních přihrádkách často kulminuje má na svědomí spousta zkažených potravin. Co byste do dvířek lednice neměli rozhodně dávat, jsou vejce. Ty se mohou díky proměnlivé teplotě nejen kazit, ale může dojít snadno i k narušení celistvé skořápky. Při každém otevření dvířek se může stav potravin zhoršit.
Živočišné tuky střídání teplot nesnesou
Přihrádky ve dveřích lednice mohou být pro někoho matoucí,
Ukládat by se v nich však měly jen ty potraviny, kterým nevadí náhlé změny
teploty. Oteplování střídá mnohdy prudké ochlazení. Máslo při těchto
stavech mění například tvar, chuť, ale i vůni. Vzduch, který pronikne často až
k potravinám může způsobit kromě zkažení i žluknutí másla.
Vibrace a pohyb
Při prudkém otevírání a zavírání dvířek dochází často k
otřesům potravin. Pokud nechcete mít z vajec rovnou omeletu, umístěte vejce
nejlépe do spodní přihrádky vzadu. Při otřesech dochází nejčastěji k narušení
celistvosti, což může mít za následek popraskání skořápky. Jakmile k
vejcím pronikne vzduch, vajíčka se mohou začít rychle kazit. Zkrátit můžete
prakticky i jejich vlastní trvanlivost. Vejce ukládejte do lednice nejlépe
špičkou dolů. Žloutek se tak usadí zhruba uprostřed a déle tak i vydrží. Tato
vychytávka je známá u spousta mistrů kuchařů, kteří na trvanlivost vajec v
receptech nedají dopustit.
Dvířka lednice vystavují potraviny neustálým změnám, vždy
zvažte, co do které přihrádek ukládáte. I trvanlivé mléko v lednici se díky
prudkým změnám teplot může začít kazit. Mléko je pak kyselé a ztratí
veškerou chuť. Mléko v teple velmi rychle zkysne, nebo se i srazí. Optimální
teplota pro mléko je kolem 4 stupňů Celsia.
![]() |
| Foto: Pixabay |
Do dvířek lednice nepatří ani ovoce a některé druhy zeleniny
Okurky ani rajčata nemají rádi zimu. O střídání teplot ani
nemluvě. Dojdou vám nezralé nejlépe v teple při pokojové teplotě, kdy si udrží
navíc nejen správnou strukturu, ale také chuť. Jakmile je vystavíte
chladu, okurky se přemění na kašovitou konzistenci. V tlejících okurkách
se často pomnoží i nejrůznější bakterie. Rajčata během chladu zase rychle
zmouční, změknou a často ztratí i vlastní chuť.
Dvířka lednice jsou nejméně stabilní část lednice
I přesto sem můžete některé potraviny bez výčitek ukládat.
Jedná se například i trvanlivé džemy, nakládané potraviny, mezi které patří
například kysané zelí. Ocet i sůl je chrání před zkažením nejvíce. Ukotvit zde
můžete i trvanlivé nápoje jako jsou například džusy, balené vody apod. Z
dochucovadel to může být například hořčice či kečup.
Zdroje informací: https://www.ceskestavby.cz/clanky/vedeli-jste-ktere-potraviny-vubec-nepatri-do-dvirek-od-lednicky-35395.html
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/ktere-potraviny-nepatri-do-lednice/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková


Komentáře
Okomentovat