O zelenou kávu je v poslední době velký zájem. Nepražená nazelenalá zrna na sebe nechají upozornit vždy svým nevšedním vzhledem. Řada lidí ji vnímá jako tělu prospěšný produkt. Obsahuje totiž velké množství kyseliny chlorogenové a mnohým pomůže k redukci nadbytečných kil. Jinak má však účinky velmi podobné jako káva pražená a celkově není odlišností tolik, moc si od toho proto neslibujte.
Jak chutná zelená káva
Zelená zrna nepražené kávy jsou bez aroma a mají i lehce
nahořklou chuť. Mnohé studie ukázaly, že působí stejně jako běžná káva na
snížení krevního tlaku. Kdo by si snad chtěl zelenou kávou léčit krevní tlak,
musel by být při nejmenším na úrovni bláznivého fanatika. Do jisté míry zelená
káva tlak snižuje, nedá se však považovat za účinný produkt.
Zelená káva všeobecně
Obsahuje řadu antioxidantů, brání tělu například v usazování
tuků, které nejsou pro naše tělo příliš prospěšné. Podporuje tudíž detoxikaci
organismu. V menší míře zamává i s hladinou cholesterolu. Občasný šálek zelené
kávy nezaškodí. Nedá se však zdaleka ale mluvit o tom, že by měla být tou správnou cestou ke zdravé výživě.
Zelená káva se nedoporučuje při arytmiích
Podporuje srdeční svalovinu díky látce zvané tanin. Při
větším množství může ale dojít k nevolnosti i bušení srdce. U slabších jedinců
může vyvolat i srdeční kolaps. Zelená zrna kávovníku, která nejsou tepelně
opracována, působí v těle řadu někdy i nepříjemných změn. Syrová chuť zelené
kávy může znamenat způsobit kromě ztráty hmotnosti i horší vstřebávání
minerálů, zejména železa.
Zelená káva kromě všeho napomáhá snižovat vstřebávání cukru.
U lidí, kteří trpí cukrovkou to může vyvolat pozitivní reakci. Snížení hladiny
cukru je zapříčiněno přítomností kyseliny chlorogenové. V důsledku jejího
účinku cukr lépe klesá.
Zdroje informací: https://www.lazenskakava.cz/proc-nepit-zelenou-kavu/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat