Nesprávné skladování kořenové zeleniny vás může brzy připravit o celou úrodu. Jakmile zelenina navlhne a chytne plíseň je s plody zpravidla konec. Vyvarujte se chyb, které nejčastěji děláte. Jedině tak můžete uspět. Kořenovou zeleninu lze totiž bezproblémově uskladnit až do jara. Postačí vám sklep, chladná spíž anebo vinný sklípek a několik dalších pravidel.
Vyberte zdravé plody a odstraňte natě
Mezi nejoblíbenější druhy kořenové zeleniny patří odjakživa
zdravá mrkev a petržel. Zelené natě, které dodávají jejich vzhledu určitou
galantnost, lákají mnohé gurmány ve studené kuchyni. Dají se dobře využít
při výrobě smoothie anebo jako dochucovadlo do polévek.
Před uskladněním zeleniny je však ale třeba se natí
definitivně zbavit. Jakmile ponecháte natě několik dní v teplé místnosti,
zpravidla vám rychle uvadnout. Je proto dobré, zpracovat je hned. Natí se
však nikdy nezbavujte pomocí nože. Jakmile kořenové zelenině zasadíte řeznou
ránu, je vznik bakterií pomalu na cestě. Natě odlomte nejlépe tak, abyste
na každém kousku zeleniny zachovali tzv. srdíčko neboli růstový vrchol
zeleniny. Infekce či bakteriální množení vznikají nejčastěji na základě
narušení celistvého povrchu. Zeleninu tedy ukládejte vždy až ve chvíli, kdy
nebude mít natě. Zkontrolujte vždy jejich celkový stav.
Optimální teplota pro skladování
Zeleninu uchovejte vždy v chladu při teplotách -1 až +1
stupeň Celsia. Bedny, do nichž zeleninu ukládáte, vždy narovnejte tak, aby
měly dostatečný přístup vzduchu. Pokud máte možnost v místnosti větrat,
nechte po dobu skladování otevřené okno. Kromě teploty je také důležitá
vlhkost, která by se měla pohybovat kolem 90 procent. Ta chrání zeleninu před
scvrknutím.
Jak zeleninu správně uložit
Bedny s očištěnou zeleninou položte nejlépe na studenou
betonovou podlahu. Písek, který se hodí jako podklad, musí zůstat vlhký.
Kontrolujte vždy i stav jejich dna. Jakmile dojde k příliš velkému navlhčení,
může se stát, že zelenina zplesniví. nezdravé plody vždy urychleně odejměte.
Zeleninu skladujte vždy odděleně zvlášť, nezapomeňte, že ovoce vyžaduje docela
jiné podmínky. Pokud dodržíte správná pravidla, můžete takto skladovat zeleninu
až po dobu 6 až 7 měsíců.
Rada na závěr
Listopad je měsícem, kdy probíhají poslední sklizně,
nezmařte práci tím, že vystavíte zeleninu teplu, nebo naopak velkým mrazům. Před
každým uskladněním zeleninu očistěte od hlíny. Nikdy ji však
příliš nezmáčejte, použijte na odstranění přebytečné hlíny nejlépe suchý hadr.
Sklizeň provádějte vždy za suchého počasí, jedině tak si ušetříte práci s její
údržbou.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/jak-spravne-skladovat-petrzel-mrkev-hlavne-ji-neskladujte-spolecne-s-ovocem
Náhledové foto: Touam (Hervé Agnoux), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat