Domácí vejce od chovatelů slepic se nedají s vejci z klecových chovů vůbec srovnávat. Znatelně lepší chuť mají samozřejmě vejce domácí. Barvou žloutku je od sebe často poznáte na první pohled. Tráva i pestrá strava se vždy na kvalitě žloutku rychle podepíše.
Jsou vejce čerstvá?
A jak poznat, že se skutečně jedná o čerstvá vejce?
Jednoduchý trik vám to snadno prozradí. Pokud čerstvá vejce zanoříte do
sklenice s vodou, vejce zůstanou ležet vždy na dně. Zkažená či starší vejce
vyplavou vždy na povrch.
Co značí čísla na jednotlivých vejcích
Vejce jsou často označována čísly. Podle nich často poznáte,
ze kterého chovu pocházejí. Pokud jsou vejce označena nulou, můžete si být
jisti, že vejce pochází z ekologického zemědělství a že se skutečně
jedná o tzv. bio vejce. Slepice byla pravděpodobně krmena bio kvalitou bez
chemických přísad.
Číslo jedna potom ukazuje na to, že vejce pochází od slepic,
které jsou chovány ve volném výběhu. Číslo dva znamená vejce, která nám dávají nosnice
z halových chovů na podestýlce. Nakonec může být vejce označeno číslem tři
což značí klecový chov.
Dále je součástí kódu zkratka země, ze které vejce pochází,
a nakonec ještě čtyřmístní kód, který odkazuje na konkrétní chov.
Výhody jednotlivých druhů chovů
Obecně platí, že klecové chovy zajišťují čistotu vajec a
výrazně menší riziko nákazy salmonely. Jejich problémem je však stres a
mnohdy i fyzická bolest slepic, které musí být namačkané v malých klecích. Je
pravděpodobné, že tato nepohoda slepic se projeví i na kvalitě vajec.
Producenti se to snaží zakrýt prostřednictvím přípravků do krmiva, které obarví
žloutky tak, aby vypadaly jako ty z bio chovů.
Zdroje informací: https://primanapady.cz/clanek-396830-poznejte-domaci-vejce-vejce-z-klecoveho-chovu-a-z-eko-farem
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat