Vánoce už pomalu klepou na dveře a vy možná doma marně přemýšlíte, jaké cukroví letos upéct. Dejte pozor hlavně na kvalitní ingredience. Není tuk jako tuk. Vysoká teplota v troubě i nedobře zvolené poměry všech vážených kuchyňských prvků dokáží vánoční cukroví úplně pokazit. Některé tuky uvolňují při vyšších teplotách škodlivé látky, je třeba dát pozor na jejich vrcholný bod tepla. Ne všechny jsou zkrátka pro pečení vánočního cukroví vhodné. Jaké tedy vybrat?
Máslo ano nebo ne
Máslo trhá v poslední době cenové rekordy až se občas objevuje
trochu přehnaný názor, že na něj dosáhne bohatá rodina. Není ale divu, že se
hospodyňky v zástěrách uchylují k cenově méně náročnému zboží a nahrazují
máslo například levnějším margarínem či ztuženým tukem. Ty však udělají
nejvíc parády jen za studena.
Většina tuků prochází při výrobě tzv. hydrogenací. V praxi
to znamená, že se za vysokého tlaku i teploty přidává látka vodík. Přirozená
struktura tuků se tak rázem mění na tzv trans-tuky, které se při zahřátí na
vyšší teplotu začnou rozkládat a měnit na toxiny. Pokud budete připravovat
těsto na vánoční cukroví, ztuženým tukům se vyhněte a použijte raději kvalitní
máslo, které dodá cukroví nejen báječnou chuť, ale i vůni. Máslo dokáže být
na rozdíl od tuků vždy stabilní, navíc obsahuje řadu prospěšných látek, které
naše tělo potřebuje. Vitamíny rozpustné v tucích jako je to například u českého
másla jsou nenahraditelné.
Záchrannou brzdou může být i kokosový olej
Máslo může být překvapivě nahrazeno řadou jiných surovin. Panenský
kokosový olej, který obsahuje zhruba 90 procent nasycených tuků báječně
poslouží i v těch nejvypjatějších situacích. Můžete ho tedy klidně použít i na
místo másla. Vysokým teplotám bez problémů odolá, a navíc ani neoxiduje. Sladké
dezerty i zákusky připravené z kokosového oleje chutnají báječně. Zkušené
hospodyňky ví o kvalitě této nevšední suroviny své a nedají na kokosový olej
zkrátka dopustit.
Nejlépe to uměly naše babičky
Babičky si s nedostatkem másla nedělaly nikdy příliš
těžkou hlavu. Máslo uměly nahradit v mžiku. Použily místo něj ovocné pyré, kvalitní
řecký jogurt anebo podmáslí. V čem tkví jejich tajemství?
Ovocné pyré
Tato náhražka másla byla tehdy o mnoho zdravější a lépe
stravitelnější. Ovocným pyré dokázaly snížit poměr tuků na minimum. Množství
másla v receptu nahradily stejným množstvím ovocného pyré. Ten si vyrobily z
nejrůznějšího ovoce, například z dýní, jablek, avokáda nebo zralých banánů. Vše
rozmixovaly na hutnou kašičku tak, aby jim těsto na vánoční cukroví nezřídlo.
Podmáslí
Oproti dávce normálního másla stačila podmáslí jen
polovina. Domácí podmáslí vyrobily takto: do jednoho hrnečku mléka přidaly
jednu lžíci octa a jednu lžíci citrónové šťávy. Po zhruba pár minutách se dalo
podmáslí běžně použít.
Řecký jogurt
Jogurt vánoční cukroví skvěle odlehčí, nebudete po něm
dokonce ani přibírat. Má méně kalorií, a navíc dodá těstu i báječnou krémovou
chuť. Kdo se nebojí experimentovat, může tyto babské rady vyzkoušet třeba i
letos na Vánoce.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/cim-v-cukrovi-nahradit-maslo/
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat