Přeskočit na hlavní obsah

Jaký tuk nepoužívat pro pečení cukroví a proč

Vánoce už pomalu klepou na dveře a vy možná doma marně přemýšlíte, jaké cukroví letos upéct. Dejte pozor hlavně na kvalitní ingredience. Není tuk jako tuk. Vysoká teplota v troubě i nedobře zvolené poměry všech vážených kuchyňských prvků dokáží vánoční cukroví úplně pokazit. Některé tuky uvolňují při vyšších teplotách škodlivé látky, je třeba dát pozor na jejich vrcholný bod tepla. Ne všechny jsou zkrátka pro pečení vánočního cukroví vhodné. Jaké tedy vybrat?



Máslo ano nebo ne

Máslo trhá v poslední době cenové rekordy až se občas objevuje trochu přehnaný názor, že na něj dosáhne bohatá rodina. Není ale divu, že se hospodyňky v zástěrách uchylují k cenově méně náročnému zboží a nahrazují máslo například levnějším margarínem či ztuženým tukem. Ty však udělají nejvíc parády jen za studena. 

Většina tuků prochází při výrobě tzv. hydrogenací. V praxi to znamená, že se za vysokého tlaku i teploty přidává látka vodík. Přirozená struktura tuků se tak rázem mění na tzv trans-tuky, které se při zahřátí na vyšší teplotu začnou rozkládat a měnit na toxiny. Pokud budete připravovat těsto na vánoční cukroví, ztuženým tukům se vyhněte a použijte raději kvalitní máslo, které dodá cukroví nejen báječnou chuť, ale i vůni. Máslo dokáže být na rozdíl od tuků vždy stabilní, navíc obsahuje řadu prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Vitamíny rozpustné v tucích jako je to například u českého másla jsou nenahraditelné. 

Záchrannou brzdou může být i kokosový olej

Máslo může být překvapivě nahrazeno řadou jiných surovin. Panenský kokosový olej, který obsahuje zhruba 90 procent nasycených tuků báječně poslouží i v těch nejvypjatějších situacích. Můžete ho tedy klidně použít i na místo másla. Vysokým teplotám bez problémů odolá, a navíc ani neoxiduje. Sladké dezerty i zákusky připravené z kokosového oleje chutnají báječně. Zkušené hospodyňky ví o kvalitě této nevšední suroviny své a nedají na kokosový olej zkrátka dopustit.

Nejlépe to uměly naše babičky

Babičky si s nedostatkem másla nedělaly nikdy příliš těžkou hlavu. Máslo uměly nahradit v mžiku. Použily místo něj ovocné pyré, kvalitní řecký jogurt anebo podmáslí. V čem tkví jejich tajemství?

Ovocné pyré

Tato náhražka másla byla tehdy o mnoho zdravější a lépe stravitelnější. Ovocným pyré dokázaly snížit poměr tuků na minimum. Množství másla v receptu nahradily stejným množstvím ovocného pyré. Ten si vyrobily z nejrůznějšího ovoce, například z dýní, jablek, avokáda nebo zralých banánů. Vše rozmixovaly na hutnou kašičku tak, aby jim těsto na vánoční cukroví nezřídlo.

Podmáslí

Oproti dávce normálního másla stačila podmáslí jen polovina. Domácí podmáslí vyrobily takto: do jednoho hrnečku mléka přidaly jednu lžíci octa a jednu lžíci citrónové šťávy. Po zhruba pár minutách se dalo podmáslí běžně použít. 

Řecký jogurt

Jogurt vánoční cukroví skvěle odlehčí, nebudete po něm dokonce ani přibírat. Má méně kalorií, a navíc dodá těstu i báječnou krémovou chuť. Kdo se nebojí experimentovat, může tyto babské rady vyzkoušet třeba i letos na Vánoce.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/cim-v-cukrovi-nahradit-maslo/

 Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...