Přeskočit na hlavní obsah

Kompostovat lze i v kuchyni

Kompostování patří mezi běžné zahradnické úkony. Nemusíte přitom ale kompostovat jen na své zahradě. S kompostérem na bioodpad si vystačíte bohatě i doma v bytě. Nepříjemného pachu ani drobných poletujících mušek se obávat nemusíte. Moderní kompostér je zdatný v mnoha ohledech a technicky dobře navržený. 



Neváhejte proměnit bioodpad ve využitelný materiál

Pokojové květiny vám za to budou vděčné. Kompostováním můžete snížit i hromady odpadu na skládkách. Kompostování v bytech není dnes už nereálné, moderní kompostéry lze zabudovat snadno i do vašich kuchyní. Uzavřený, vzduchotěsný kompostér se bude navíc snadno udržovat. Zkuste ho i vy, ekologické řešení má budoucnost. 

Snižte emise metanu

Pokud se domníváte, že obsah bioodpadu tvoří v domácnostech jen malá podstatná část, jste na omylu. Přibližně 30 procent z celkového množství odpadu je 30 procent bioodpad. Díky správnému kompostování se dá snížit ekologická stopa na minimum. Zbytky ovoce i zeleniny tak nemusejí zbytečně přijít na zmar. I slupky od jablek či banánů mají pro další využití cenných látek velký smysl. Přeměna rozložitelných materiálů dobývá dnes lepší svět. Organický materiál navíc podporuje i dobrý růst rostlin. 

Půda bohatá na dusíkaté látky 

Jak ji nejlépe získat? Do kompostu vhoďte zelené složky, tedy zbytky ovoce a zeleniny. Vyhněte se nejlépe citrusovým plodům, jejich kyselost zbytečně protrahuje dobu rozkladu. Kávová sedlina, drcené skořápky od vajec i sáčky od čaje jsou naopak vítány. Do kompostu zakomponujte i hnědé složky, které jsou pro rozložení organických látek stejně důležité. Co mezi ně patří? Hnědé složky obsahují především uhlík, který se podílí na vlhkosti. Patří sem piliny, papírové utěrky, suché listí, piliny, nebo například i papírové kartony. Ty zužitkujte nejlépe bez potisku. 

Tipy kompostérů

Pokud toužíte po kvalitě, neváhejte kompostovat i vámi nasbírané žížaly přímo ve vermikompostéru. Proces zužitkování je velmi jednoduchý, horní nádoba je určena pro žížaly, druhá spodní část je určena pro zpracování kompostové tekutiny bohaté na živiny. Díky žížalám vznikne velmi cenný kompost, který navíc ani nezapáchá. Důležité je udržet stálou pokojovou teplotu a zajistit žížalám dostatečnou vlhkost. Pro rychlou rozložitelnost je nejlepší použít kalifornské žížaly. 

V odvětrávacích nádobách naopak střídejte zelené a hnědé složky. Kompost by měl být vždy dostatečně vyvážený. Vyvarujete se tak proto zbytečným plísním, i zápachu. Kompost čas od času promíchejte. Pokud budete používat kompostovatelné sáčky, je třeba je vždy řádně vyměnit. Nádoby udržujte vždy v čistotě. Pokud na drahý kompostér nemáte, vyrobte si sami ten, jenž pobere ono množství rozložitelných látek. Důležité je, aby v kbelíku cirkuloval vždy vzduch, navrtané otvory po stranách proto nesmí nikdy chybět.  Dno zajistěte táckem, na který bude moci odtékat přebytečná voda. 

Bokashi kompostér

Jedná se o kompostování bez přístupu vzduchu. Výhodou je, že sem můžete dávat materiál, který není pro běžné kompostování vhodný. Maso ani mléčné výrobky nebudou na překážku. Bokashi směs se postará o prospěšné bakterie, které urychlují systém rozkladu všech látek uvnitř. Zhruba do dvou týdnů vznikne fermentovaný materiál bohatý na živiny. Na rozdíl od vermikompostéru žádné žížaly potřebovat nebudete. 

Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/kompostovani-v-kuchyni-promente-bioodpad-na-prirodni-zlate-hnojivo/

Náhledové foto: Stoeckler naturgemäß gärtnern, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...