Kompostování patří mezi běžné zahradnické úkony. Nemusíte přitom ale kompostovat jen na své zahradě. S kompostérem na bioodpad si vystačíte bohatě i doma v bytě. Nepříjemného pachu ani drobných poletujících mušek se obávat nemusíte. Moderní kompostér je zdatný v mnoha ohledech a technicky dobře navržený.
Neváhejte proměnit bioodpad ve využitelný materiál
Pokojové květiny vám za to budou vděčné. Kompostováním
můžete snížit i hromady odpadu na skládkách. Kompostování v bytech není dnes
už nereálné, moderní kompostéry lze zabudovat snadno i do vašich kuchyní.
Uzavřený, vzduchotěsný kompostér se bude navíc snadno udržovat. Zkuste ho i vy,
ekologické řešení má budoucnost.
Snižte emise metanu
Pokud se domníváte, že obsah bioodpadu tvoří v domácnostech
jen malá podstatná část, jste na omylu. Přibližně 30 procent z celkového množství
odpadu je 30 procent bioodpad. Díky správnému kompostování se dá snížit
ekologická stopa na minimum. Zbytky ovoce i zeleniny tak nemusejí zbytečně
přijít na zmar. I slupky od jablek či banánů mají pro další využití cenných
látek velký smysl. Přeměna rozložitelných materiálů dobývá dnes lepší
svět. Organický materiál navíc podporuje i dobrý růst rostlin.
Půda bohatá na dusíkaté látky
Jak ji nejlépe získat? Do kompostu vhoďte zelené složky,
tedy zbytky ovoce a zeleniny. Vyhněte se nejlépe citrusovým plodům, jejich
kyselost zbytečně protrahuje dobu rozkladu. Kávová sedlina, drcené skořápky
od vajec i sáčky od čaje jsou naopak vítány. Do kompostu zakomponujte
i hnědé složky, které jsou pro rozložení organických látek stejně důležité. Co
mezi ně patří? Hnědé složky obsahují především uhlík, který se podílí na
vlhkosti. Patří sem piliny, papírové utěrky, suché listí, piliny, nebo
například i papírové kartony. Ty zužitkujte nejlépe bez potisku.
Tipy kompostérů
Pokud toužíte po kvalitě, neváhejte kompostovat i vámi
nasbírané žížaly přímo ve vermikompostéru. Proces zužitkování je velmi
jednoduchý, horní nádoba je určena pro žížaly, druhá spodní část je určena pro
zpracování kompostové tekutiny bohaté na živiny. Díky žížalám vznikne velmi
cenný kompost, který navíc ani nezapáchá. Důležité je udržet stálou
pokojovou teplotu a zajistit žížalám dostatečnou vlhkost. Pro rychlou rozložitelnost
je nejlepší použít kalifornské žížaly.
V odvětrávacích nádobách naopak střídejte zelené a hnědé
složky. Kompost by měl být vždy dostatečně vyvážený. Vyvarujete se tak proto
zbytečným plísním, i zápachu. Kompost čas od času promíchejte. Pokud budete
používat kompostovatelné sáčky, je třeba je vždy řádně vyměnit. Nádoby
udržujte vždy v čistotě. Pokud na drahý kompostér nemáte, vyrobte si sami ten,
jenž pobere ono množství rozložitelných látek. Důležité je, aby v kbelíku
cirkuloval vždy vzduch, navrtané otvory po stranách proto nesmí nikdy
chybět. Dno zajistěte táckem, na který bude moci odtékat přebytečná
voda.
Bokashi kompostér
Jedná se o kompostování bez přístupu vzduchu. Výhodou je, že
sem můžete dávat materiál, který není pro běžné kompostování vhodný. Maso
ani mléčné výrobky nebudou na překážku. Bokashi směs se postará o prospěšné
bakterie, které urychlují systém rozkladu všech látek uvnitř. Zhruba do dvou
týdnů vznikne fermentovaný materiál bohatý na živiny. Na rozdíl od
vermikompostéru žádné žížaly potřebovat nebudete.
Zdroje informací: https://www.homeincube.cz/kompostovani-v-kuchyni-promente-bioodpad-na-prirodni-zlate-hnojivo/
Náhledové foto: Stoeckler naturgemäß gärtnern, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat