Mohlo by se zdát, že vaření brambor je tou nejsnadnější věcí na světě. Pokud to ale chcete dělat opravdu pořádně, možná to tak jednoduché není. Ne snad, že by se jednalo přímo o raketovou vědu, jistá pravidla zde ale existují. Jak na skutečně špičkové vaření brambor?
Proč věnovat vaření brambor dostatečnou pozornost?
Co se může při vaření brambor pokazit? Znáte to jistě sami:
brambory mohou být převařené, bez chuti, jejich konzistence neumožní udělat dobrou
kaši apod. Není toho málo. Je také dobré mít na paměti, že správná příprava
brambor zajistí, že zůstanou tak zdravými, jakými ve skutečnosti jsou. Brambory
obsahují hodně vody, vlákninu, vitamíny (především ty ze skupiny B), minerální
látky, bílkoviny apod. Tak ať o ně nepřijdete…
Zvolte správný typ brambor
Prvním předpokladem úspěchu je volba toho správné typu
brambor, který se hodí pro konkrétní účel. Typy brambor asi všichni znají,
ale opakování je matka moudrosti:
·
Varný typ A – salátové brambory, které se dobře
vaří ve slupce a využít je lze jak jako přílohu, tak pro přípravu salátů. Jejich
výhodou je, že si udržují svůj tvar.
·
Varný typ B – univerzální typ brambor, který lze
použít prakticky na cokoliv
·
Varný typ C – jedná se o moučné brambory vhodné
pro přípravu pyré nebo kaše
Brambory vložte do studené vody a osolte
Vaření brambor by mělo vždy začínat ve studené vodě,
zapomeňte na házení brambor do vroucí vody. Je to pro ně výrazně šetrnější.
Nikdy nevařte brambory v neosolené vodě. Sůl dokáže
totiž zafixovat chuť brambor, která při vaření nezmizí. Do jednoho hrnce
dejte jednu polévkovou lžíci.
Co dělat po uvaření
Uvařené brambory je nejlepší spotřebovat ihned, skladování
jim neprospívá. Když už je třeba do konzumace skutečně pár hodin počkat, slijte
vodu a pod poklici dejte utěrku. Tento malý trik zajistí, že brambory nevyschnou.
Pokud je budete konzumovat až za delší čas, schlaďte je pokud možno rychle a do
lednice je nedávejte mokré. I zde použijte trik s utěrkou, a hlavně je
neuzavírejte do vzduchotěsné nádoby.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/jak-spravne-varit-a-uchovavat-brambory-pozor-na-chyby/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-uvarit-brambory-30000611.html
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat