Citronová kůra je důležitou ingrediencí pro sladké pečení, při němž dokáže vylepšit nejen chuť těsta, ale i náplní a krémů. V neposlední řadě je skvělým přídavkem do sladkých omáček a samozřejmě jí můžeme také usušit a uchovat pro pozdější použití. Na strouhání citronu není samozřejmě nic složitého, přesto má ale svá specifika a především – dokáže potrápit s následným úklidem.
Není struhadlo jako struhadlo
Typické kuchyňské struhadlo má celkem čtyři strany, z nichž
každá je jiná. Pro strouhání citronu je určeno malé struhadlo umístěné na boku
a s vystouplými otvory. Problém tohoto speciálního struhadla ale spočívá v tom,
že se snadno zanese a velmi špatně se posléze čistí. Houbičku na nádobí přitom
nemůžete vůbec využít, neboť byste si jí zničili.
Druhým problémem je, že o část kůry přijdete, neboť právě
zůstane ve strouhacích otvorech. Jak se tomuto nepříjemnému čištění
struhadla vyhnout? Není to vůbec těžké, pomůže jeden obyčejný a jednoduchý trik.
To jediné, co budete potřebovat (samozřejmě kromě citronu a struhadla), je
pečící papír. Co s ním?
Trik s papírem
Abyste se mohli vyhnout čištění struhadla po nastrouhání
citronu, stačí jej položit, přiložit na něj papír na pečení a strouhat přes
něj. Výsledkem bude dokonale čisté struhadlo a veškerá kůra v papíru, ze
kterého jde velmi snadno sklepnout kamkoliv potřebujete. Ano, tak snadné to je.
Citron také strouhejte vždy omytý a suchý.
Specifickou kapitolou je potom skladování nastrouhaného
citronu. Kůru je nejlepší nasušit na radiátoru, např. na pečícím papíru. Kůru
lze poté skladovat buď samostatně nebo ve směsi s cukrem v poměru 1:1.
Lepší je skladování v lednici
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-nastrouhat-citronovou-kuru-a-neuspinit-struhadlo/
https://regiony.rozhlas.cz/tipy-na-uchovani-citronove-kury-podle-josefa-marsalka-8704404
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat