S tím, jak se přibližují vánoční svátky se v českých domácnostech začíná hromadit připravené cukroví. To je ale třeba někde uskladnit. Jedná se přitom o nesmírně důležitou součást příprav na svátky. Špatně uskladněné cukroví totiž může přijít vniveč. Jaká jsou základní pravidla pro skladování cukroví?
Není cukroví jako cukroví
Z hlediska skladování můžeme cukroví rozdělit do dvou
skupin. Tou první je suché cukroví bez krémových, nebo pudinkových náplní. Sem
patří takové druhy jako třeba linecké, pracny, rohlíčky, nebo perníčky. Do
druhé skupiny patří jakékoliv cukroví, které je promazané krémy na bázi
másla, pudinků či vajec. S jejich skladováním je to trochu složitější.
Suché druhy cukroví
Suché cukroví často vydrží i několik týdnů. Je k tomu
potřeba, aby bylo uloženo v suchu, chladu a ideálně i na nějakém tmavém místě.
Pro některé druhy suchého cukroví jako jsou perníčky, je však mírná vlhkost
přijatelná či dokonce žádoucí. Díky ní totiž dokáže změknout. Pro změknutí
je také možné do krabice přidat kousek jablka. Pro uložení cukroví jsou
nejlepší plastové či plechové, ale uzavíratelné krabice. V ideálním případě
půjde o krabice vzduchotěsné. Krabice vyložte pečícím papírem, nebo alespoň
papírovou utěrkou.
Plněné cukroví
Krémy v cukroví mohou být dvojího typu. V první řadě jde o
krémy máslové, často s cukrem a alkoholem. V tomto případě si cukroví určitou
trvanlivost udrží. Opět bude potřeba suché a chladné místo, kde dokáže
přečkat poměrně dlouho. U cukroví s pudinkovými a vajíčkovými krémy je ale
trvanlivost pouze několik málo dní. Vždy je skladujte v lednici a
připravujte je až těsně před Vánoci.
Cukroví na balkóně
Protože krabice s cukrovím jsou obvykle poměrně objemné, do
lednice se většinou nevejdou. Pokud lidé nemají vhodný sklep, volí nejčastěji
uložení na balkóně. To však není úplně ideální místo. Problém zde představují
především měnící se podmínky. Teplota kolísá během dne, v noci je vždy o
několik stupňů nižší než přes den, nemluvě o tom, že v průběhu dnů a týdnů před
Vánoci se teplota také nějakým způsobem mění. Také vlhkost vzduchu není
stále stejná. To vše ovlivňuje chuť a kvalitu cukroví. Je ale třeba říct,
že skladování ve sklepě je často ještě horší volbou, neboť cukroví může
načichnout třeba od brambor.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/7828-cukrar-josef-marsalek-radi-jak-spravne-skladovat-cukrovi-pozor-na-balkon-i-pecivo-plnene-pudinkovymi-kremy-rika/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat