Pokud jste v proudu silvestrovského veselí tak trochu zapomněli na vychlazení šampaňského, nezoufejte. Vše se dá poměrně rychle napravit a půlnoční přípitek proběhne tak, jak má. Jak tedy na rychlé chlazení šumivých vín.
Jak je potřeba chladit
Šumivá vína se podávají při nižších teplotách, to je známá
věc. Vhodné teploty podávání se ale i přesto pro různá vína liší. Klasické sekty
mají mít teplotu 6-7°C. Záleží na tom, na kolik máte nastavenou lednici. Pokud
to jsou poměrně běžné 4-5°C, víno vyndejte nějakých 15 minut před půlnocí.
Když už jsme u té lednice, celá láhev vložená do ní se stihne vyhladit za
nějaké 3-4 hodiny. Když si všimnete ještě kolem osmé večer, silvestrovský
přípitek není v ohrožení.
Šumivá vína červená nebo růžová se podávají při trochu
vyšších teplotách, jmenovitě 10-12°C. Platí to i pro některé kvalitnější
sekty klasického střihu a vždy se proto nejprve seznamte s tím, jaká
teplota bude ta nejvhodnější. Nyní se ale pojďme podívat na to, jak na opravdu
krizové situace.
Led ano, ale…
Pokud máte za to, že nejrychlejší cestou ke zchlazení láhve
sektu je ponořit jej do ledu, jste na omylu. Led samotný není příliš vhodný.
Mnohem účinnější je ledová lázeň vytvořená z vody a ledových kostek v poměru
1:1. V ní dokážete láhev vychladit již za nějakých 15 minut. Ještě
rychlejší to bude ve chvíli, když do vody přidáte sůl. Díky ní se totiž sníží
bod tuhnutí vody a chlazení bude ještě účinnější.
Další možností je zabalit láhev do mokré utěrky a vložit jí
do mrazáku. Ale pozor, nesmíte v něm šampaňské zapomenout. Svoji práci
odvede také namražená sklenice nebo chladící koule. Na led zapomeňte, tím
byste si sekt zředili, a to asi nikdo nechce.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/jak-rychle-zchladit-sampanske-na-spravnou-teplotu/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat