Není nic horšího než zápach smažených jídel při ranním probuzení. V menších bytech se zápach jen tak nikam neztratí. Zkuste proto několik triků, které vám s nelibým odérem snadno pomohou. Jak?
Prostředky, které zápach snadno odstraní
Zápach, který se po smažení udrží v kuchyni několik hodin,
se dokáže nasáknout nejen do záclon, ale i zdí kuchyně. Po smažení je proto
zapotřebí vždy řádně vyvětrat. Nechte proto celou noc okno dokořán
otevřené. Jedině tak můžete nasát čerstvý vzduch zpět. Česnek, květák, ale i
ryby bývají dosti aromatické. Jakmile s těmito ingrediencemi pracujete v
kuchyni déle, je zapotřebí zbavit se zápachu hned v začátku, a to pomocí
digestoře, kterou je vybavena v dnešní době téměř každá pořádná kuchyň. Tu
zapněte proto ještě dříve, než začnete cokoliv krájet, nebo vařit.
Citrusovou kůru krátce povařte
Kůru z citrusových plodů spolu i s pokrájeným ovocem
nechte v hrnci krátce povařit, nejlépe až do doby, dokud není místnost krásně
provoněná. Pro lepší efekt přidejte i lžíci jedlé sody.
Na zápach pomohou bylinky i ocet
Během procesu dlouhodobějšího smažení nechte vedle v hrnci
vařit jablečný ocet. Oproti octu bílému nebude alespoň tolik aromatizovaný.
Ocet, stejně jako kuchyňské koření, dokáže neutralizovat silné pachy. Použít
můžete například bobkový list či hřebíček, hrst čerstvého rozmarýnu nebo
dobře uležené skořicové tyčinky.
Esenciální oleje nadevše
Na odstranění nepříjemného odéru tak můžete použít i
levanduli, mateřídoušku, bergamot, citronovou vůni apod. Místnost zůstane nejen
příjemně provoněná, ale navíc navodí v bytě i příjemnou atmosféru.
Plátky jablka vše vybalancují
Osvědčené triky našich babiček jsou stále účinné. Během přípravy
smažených jídel se přidávaly do rozpáleného oleje i kousky jablek bez jádřince.
Tenké plátky jablek měly za úkol zbavit pánev zápachu ještě dřív, než se
stihl řízek usmažit. Plátky jablek proto postačí smažit spolu s připravovanými
pokrmy. Pokud jablka zhnědnou, stačí je vyměnit za nové.
Rybu smažte s citrónem
Pokud smažíte během svátků i aromatické druhy ryb, je
zapotřebí myslet na vznik zápachu ještě dříve, než rybu vložíte na pánev. Spolu
s ní vkládejte na rozpálenou vrstvu i větší plátky citrónů. Jedině tak se vám
nevšední vůně ryb po místnosti příliš nerozleze.
Aviváž
Tam, kde selžou všechny ostatní metody, pomůže obyčejná
prací pomůcka. Aviváž na praní prádla po smažení pokrmů krátce v hrnci povařte.
Přidat můžete i pár kapek vonných esenciálních olejů, které vaši místnost
krásně provoní.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/2413-jak-se-v-kuchyni-zbavit-zapachu-ze-smazeni-pomuzou-ocet-skorice-nebo-avivaz/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat