Přeskočit na hlavní obsah

Je váš byt po smažení nepříjemně cítit? Řešení existuje

Není nic horšího než zápach smažených jídel při ranním probuzení. V menších bytech se zápach jen tak nikam neztratí. Zkuste proto několik triků, které vám s nelibým odérem snadno pomohou. Jak?



Prostředky, které zápach snadno odstraní

Zápach, který se po smažení udrží v kuchyni několik hodin, se dokáže nasáknout nejen do záclon, ale i zdí kuchyně. Po smažení je proto zapotřebí vždy řádně vyvětrat. Nechte proto celou noc okno dokořán otevřené. Jedině tak můžete nasát čerstvý vzduch zpět. Česnek, květák, ale i ryby bývají dosti aromatické. Jakmile s těmito ingrediencemi pracujete v kuchyni déle, je zapotřebí zbavit se zápachu hned v začátku, a to pomocí digestoře, kterou je vybavena v dnešní době téměř každá pořádná kuchyň. Tu zapněte proto ještě dříve, než začnete cokoliv krájet, nebo vařit. 

Citrusovou kůru krátce povařte

Kůru z citrusových plodů spolu i s pokrájeným ovocem nechte v hrnci krátce povařit, nejlépe až do doby, dokud není místnost krásně provoněná. Pro lepší efekt přidejte i lžíci jedlé sody. 

Na zápach pomohou bylinky i ocet

Během procesu dlouhodobějšího smažení nechte vedle v hrnci vařit jablečný ocet. Oproti octu bílému nebude alespoň tolik aromatizovaný. Ocet, stejně jako kuchyňské koření, dokáže neutralizovat silné pachy. Použít můžete například bobkový list či hřebíček, hrst čerstvého rozmarýnu nebo dobře uležené skořicové tyčinky. 

Esenciální oleje nadevše

Na odstranění nepříjemného odéru tak můžete použít i levanduli, mateřídoušku, bergamot, citronovou vůni apod. Místnost zůstane nejen příjemně provoněná, ale navíc navodí v bytě i příjemnou atmosféru. 

Plátky jablka vše vybalancují

Osvědčené triky našich babiček jsou stále účinné. Během přípravy smažených jídel se přidávaly do rozpáleného oleje i kousky jablek bez jádřince. Tenké plátky jablek měly za úkol zbavit pánev zápachu ještě dřív, než se stihl řízek usmažit. Plátky jablek proto postačí smažit spolu s připravovanými pokrmy. Pokud jablka zhnědnou, stačí je vyměnit za nové. 

Rybu smažte s citrónem

Pokud smažíte během svátků i aromatické druhy ryb, je zapotřebí myslet na vznik zápachu ještě dříve, než rybu vložíte na pánev. Spolu s ní vkládejte na rozpálenou vrstvu i větší plátky citrónů. Jedině tak se vám nevšední vůně ryb po místnosti příliš nerozleze. 

Aviváž

Tam, kde selžou všechny ostatní metody, pomůže obyčejná prací pomůcka. Aviváž na praní prádla po smažení pokrmů krátce v hrnci povařte. Přidat můžete i pár kapek vonných esenciálních olejů, které vaši místnost krásně provoní. 

Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/2413-jak-se-v-kuchyni-zbavit-zapachu-ze-smazeni-pomuzou-ocet-skorice-nebo-avivaz/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...