Přeskočit na hlavní obsah

Máte rádi korejské kimchi? Neutrácejte za něj v obchodech a připravte si ho doma levněji

Kimchi je asi nejznámější korejské jídlo a těší se celosvětové oblibě. Pomalu ale jistě proniká i k nám a není problém jej sehnat jak v asijských restauracích, tak v supermarketech. Kromě své specifické chuti oslovuje zákazníky i tím, jak je nabité vitamíny. Jeho nevýhodou je ale v našich končinách cena, která nezřídka přesahuje 100 Kč za klasickou porci o hmotnosti 250-300 g. Kimchi si ale můžete připravit i sami doma, stejně chutně a levněji.



Co je vlastně kimchi?

Pokud bychom ke kimchi hledali nějaké přirovnání, nejvhodnější by asi bylo naše kysané zelí. Rozdílů mezi ním a korejskou pochoutkou je ale přesto více než dost. V první řadě se na její přípravu používá zelí pekingské (někdy je v obchodech nabízeno též jako čínské). Kromě něj je potom součástí kimchi další zelenina, jmenovitě mrkev, ředkvičky, cibulka, česnek či zázvor. Dále mohou být součástí kimchi i speciální řasy wakame, malé krevety, chilli papričky apod.

Další důležitou ingrediencí, která dělá kimchi tou pravou delikatesou, je potom omáčka. Může jít o omáčku sójovou, rybí nebo tzv. tatari omáčku. Pojďme tedy na přípravu kimchi v domácích podmínkách.

Jak připravit kimchi

Prvním krokem je louhování čistého zelí v osolené vodě po dobu až 24 hodin. Na litr vody připadá asi 50 g soli. Na celou hlávku rozřezanou třeba na čtvrtiny budete ale potřebovat litrů více. Až zelí z lázně vyndáte, smícháte jej s ostatními ingrediencemi, především tedy s další zeleninou. Na dvě hlávky zelí to budou 3 nastrouhané mrkve, 2 nastrouhané ředkvičky a 3 najemno nasekané jarní cibulky. Vše promíchejte a vrhněte se na přípravu pikantní pasty, kterou přidáte nakonec.

Pastu vytvoříte ze 4 stroužků česneku, kousku zázvoru, dvou lžic škrobu nebo rýžové mouky a 300 ml vody. Další ingredience budu záviset na vás. Může jít o kombinaci 50 ml rybí a 50 ml tamari omáčky, které seženete v obchodě s asijskými specialitami, špetku chilli apod. Pastu přidejte k zelí a promíchejte. Vše potom nechte kvasit v zavařovačkách nebo ideálně v kvasné nádobě.

Kvašení bude probíhat po dobu asi tří dnů při pokojové teplotě. Druhou možností je potom dlouhé kvašení v lednici, pak bude o to kyselejší. Důležité je samozřejmě zabránit přístupu vzduchu.

Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/4123-vyzkouseli-jsme-za-vas-jak-na-domaci-kimchi-krok-za-krokem-jedna-vetsi-sklenicka-vas-vyjde-na-pouhych-21-korun/

https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na/pripravte-si-doma-kimchi-genialni-korejsky-salat-plny-vitaminu

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...