Kimchi je asi nejznámější korejské jídlo a těší se celosvětové oblibě. Pomalu ale jistě proniká i k nám a není problém jej sehnat jak v asijských restauracích, tak v supermarketech. Kromě své specifické chuti oslovuje zákazníky i tím, jak je nabité vitamíny. Jeho nevýhodou je ale v našich končinách cena, která nezřídka přesahuje 100 Kč za klasickou porci o hmotnosti 250-300 g. Kimchi si ale můžete připravit i sami doma, stejně chutně a levněji.
Co je vlastně kimchi?
Pokud bychom ke kimchi hledali nějaké přirovnání,
nejvhodnější by asi bylo naše kysané zelí. Rozdílů mezi ním a korejskou
pochoutkou je ale přesto více než dost. V první řadě se na její přípravu
používá zelí pekingské (někdy je v obchodech nabízeno též jako čínské). Kromě
něj je potom součástí kimchi další zelenina, jmenovitě mrkev, ředkvičky, cibulka,
česnek či zázvor. Dále mohou být součástí kimchi i speciální řasy wakame, malé krevety,
chilli papričky apod.
Další důležitou ingrediencí, která dělá kimchi tou pravou
delikatesou, je potom omáčka. Může jít o omáčku sójovou, rybí nebo tzv. tatari
omáčku. Pojďme tedy na přípravu kimchi v domácích podmínkách.
Jak připravit kimchi
Prvním krokem je louhování čistého zelí v osolené vodě
po dobu až 24 hodin. Na litr vody připadá asi 50 g soli. Na celou hlávku rozřezanou
třeba na čtvrtiny budete ale potřebovat litrů více. Až zelí z lázně vyndáte,
smícháte jej s ostatními ingrediencemi, především tedy s další zeleninou.
Na dvě hlávky zelí to budou 3 nastrouhané mrkve, 2 nastrouhané ředkvičky a 3 najemno
nasekané jarní cibulky. Vše promíchejte a vrhněte se na přípravu pikantní
pasty, kterou přidáte nakonec.
Pastu vytvoříte ze 4 stroužků česneku, kousku zázvoru, dvou
lžic škrobu nebo rýžové mouky a 300 ml vody. Další ingredience budu záviset na
vás. Může jít o kombinaci 50 ml rybí a 50 ml tamari omáčky, které
seženete v obchodě s asijskými specialitami, špetku chilli apod.
Pastu přidejte k zelí a promíchejte. Vše potom nechte kvasit v zavařovačkách
nebo ideálně v kvasné nádobě.
Kvašení bude probíhat po dobu asi tří dnů při pokojové
teplotě. Druhou možností je potom dlouhé kvašení v lednici, pak bude o to
kyselejší. Důležité je samozřejmě zabránit přístupu vzduchu.
Zdroje informací: https://www.toprecepty.cz/clanky/4123-vyzkouseli-jsme-za-vas-jak-na-domaci-kimchi-krok-za-krokem-jedna-vetsi-sklenicka-vas-vyjde-na-pouhych-21-korun/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat