Jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě s sebou může přinést řadu nemalých zdravotních rizik. Jednou z podob, které mohou mít, je neplodnost. Při ohřívání jídla se z pokrmů dostávají do potravin chemické látky, jenž mohou způsobit i závažné narušení hormonálních procesů v těle.
Pozor na endokrinní disruptory
Endokrinní disruptory, které se nacházejí v řadě domácích i
průmyslových výrobků ovlivňují činnost některých přirozených hormonů v těle.
Jakmile se jejich osa zcela vychýlí, je zejména s plodností úplný konec. Jsou
zodpovědné také ale i za vývoj především normálního buněčného metabolismu,
jakmile dojde přirozeně k jejich rozkladu, bývá často už příliš
pozdě.
Světová expertka na neplodnost varuje
Doktorka Swanová z Newyorské univerzity varuje před
ohřívaným jídlem v mikrovlnce, především pak mladé páry, které se pokouší o
příchod potomků na svět. Plasty obsahují nebezpečné ftaláty, plastifikátory,
bisfenoly apod., které mají za úkol udržet především stabilitu a tvrdost
vyrobených plastových materiálů.
Nadměrná konzumace těchto škodlivých látek vede především ke
zhoršení zdravotního stavu u mužů v podobě ke snížení počtu i kvality spermií. Pokud
se jídlo v plastových nádobách zahřívá často, rizika se mohou u mužů přímou
úměrou stupňovat. Z ohřívaných pokrmů se škodlivé látky uvolňují mnohem
snáze.
Bisfenoly se chovají podobně jako estrogen
Nabourávají často hormonální rovnováhu a nejen to.
Způsobit mohou i řadu nádorových onemocnění, negativní vliv mohou mít i na
funkci ženských orgánů jako jsou například ženské vaječníky. Ftaláty u mužů
mohou negativně ovlivnit i mužské hormony jako je testosteron. Jídla proto
ohřívejte raději ve skleněných, nebo keramických nádobách.
Miliony částic plastu se mohou uvolnit do jídla i
během jednoho ohřevu. Čím je výkon mikrovlnného ohřevu vyšší, tím více
škodlivých látek se do jednoho jídla může postupně uvolnit.
Jisti si nemůžete být ani u plastových dětských obalů na
ohřev jídla. I tam vědci odhalili množství škodlivých látek v podobě
mikroplastů, které se dostávají snadno do ohřívaných pokrmů. Nanoplasty ani
mikroplasty nejsou však jedinými látkami, které plastové nádoby mohou obsahovat.
Volte proto pro ohřev jídla raději jiné metody.
Při ohřívání pokrmů je důležité nedat mikroorganismům žádnou
šanci. Jsou potraviny, které nepatří do mikrovlnné trouby. Pokrmy proto ohřívejte na více než 60 stupňů Celsia. Bakterie tak
nebudou mít šanci se v jídle dále rozmnožovat.
Houby ani zeleninu neohřívejte
Při ohřívání těchto produktů ztrácí potraviny přirozeně i
svoji vlastní chuť. Dochází tak často i ke změnám jejich vlastních bílkovin,
které mohou vést až k potížím trávicího systému. Vhodné není ani ohřívání rýže,
ve které se může během ohřívání rozmnožit i bakterie Bacillus cereus. U
ohřívání hub na nízkou teplotu hrozí i pomnožení některých škodlivých
mikroorganismů. Vhodný není k ohřevu ani celer, i v ohřívané polévce může
obsahovat karcinogenní látky. Červená řepa a špenát může zase obsahovat přemíru
nevhodných dusičnanů. To, co, můžete ohřát zkrátka na plotně, nestrkejte
zbytečně do mikrovlnné trouby. Ani vejce, ty mohou být po ohřátí v mikrovlnné
troubě přímo i toxické.
Zdroje informací: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/ohrivani-jidlo-pokrm-zdravi-nemoci-potize-ohrate.A240405_110437_zdravi_pet
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat