Bez cibule se neobejde žádná kuchyně. Ve skutečnosti ale význam této plodiny kuchyně daleko přesahuje. Pojďme se nyní podívat na to, co všechno tato zdánlivě obyčejná ingredience umí.
Cibule jako domácí lékárna
Cibule má chuť, která ji předurčuje k tomu stát se
základem nespočtu jídel různého typu. Kromě toho je ale také velkou zásobárnou
zdraví prospěšných látek. V první řadě působí jako přírodní antibiotikum. K
tomu v ní navíc najdeme hned několik vitamínů, minerálů a stopových prvků.
To všechno z ní dělá ideálního pomocníka pro případ nachlazení a rýmy.
Přijímat ji v takovém případě můžeme třeba ve formě cibulové
šťávy s medem. Tento mix je zvláště skvělý v případě, že nachlazení
doprovází silné zahlenění. V takovém případě není od věci ani cibulový čaj.
Jeho příprava je snadná: cibuli i se slupkou povařte, přidejte majoránku a
nakonec také med.
Antioxidanty, které jsou v cibuli také přítomné, zase
nepomáhají snižování cholesterolu a dokážou zlepšit průtok krve cévami.
Výsledkem je nižší riziko srdečních chorob.
Cibule jako kosmetika
Zatímco fakt, že je cibule zdravá, není až tak velkým
překvapením, její blahodárné účinky na vlasy a pokožku jsou známé o něco méně. Cibulová
šťáva smíchaná s vodou je ideálním prostředkem v případě, že potřebujete
zlepšit pružnost pokožky či podpořit zdravější růst vlasů.
Cibule je překvapivě dobrá i na psychiku, obsahuje totiž
látky, které podporují udržovat tu správnou hladinu hormonů, které se podílejí
na tvorbě dobré nálady.
Zdroje informací: https://ceskozdrave.cz/co-vsechno-dokaze-udelat-syrova-cibule-s-pokozkou-zde-najdete-nekolik-receptu-z-cibule-ktere-omlazuji-posiluji-a-leci/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat