Neplýtvejte sušenými bylinkami zbytečně, uchovejte je raději ve zmrazeném stavu dlouho čerstvé. V kuchyni se budou hodit do polévek a v omáčkách nebudou rozhodně nikdy k zahození. Naučte se pár fíglů, které k jejich čerstvosti povedou.
Bylinky do ledu
Máte rádi ve vydatném vývaru silnou chuť zeleniny? Pak
neváhejte zbytkem zchlazeného vývaru z polévky zalít nasekané bylinky ve formě
na led. Ty můžete uchovat na mrazáku pod dobu i několika dlouhých
měsíců. Hodit se může libeček, petržel anebo i jemně nasekaná pažitka.
Máta v létě
Do limonád se hodí kupříkladu i ve zmrazeném
stavu. Máte rádi osvěžující letní nápoje? Kdo by nemiloval například
limetku s jahodou a mátou? Mátu rozdělte na jednotlivé lístečky, které vložte
na dno silikonových formiček na led. Poté zalijte kousky máty studenou vodou
a formičky nechte zamrazit. Mátu tak budete mít na léto do nápojů již
připravenou. Ledové kostky s mátou navíc ozdobí vaši karafu s vodou.
Bazalka
Čerstvě natrhanou bazalku postačí nechat stát při pokojové
teplotě ve sklenici s vodou. Stejně tak to můžete udělat s petrželí či
koriandrem, akorát s tím rozdílem, že dáte sklenici do lednice. Rozmarýn,
pažitku, anebo i tymián postačí zabalit do papírové utěrky. Celý obsah
potom vložte do plastových nádob bez přístupu vzduchu. Papírovou utěrku každý
den vyměňte za novou. Bylinky se snažte co nejrychleji zužitkovat.
Šalvěj nebo oregano zalijte nejlépe olivovým olejem. Jakmile
bylinky napustíte, nedostane se k nim nic, co by je mohlo ohrozit na jejich
kvalitě. Stejně tak můžete uchovat ve vodě i jedlé květy jako je například
levandule, nebo fialky. Nic nechutná lépe než čerstvé, vy však můžete
vsadit na jistotu.
Domácí sušené bylinky chutnají oproti těm kupovaným zcela
famózně. Postačí je jen správně uskladnit a uchovat, teprve až poté můžete doma
prožít opravdovou gurmánskou chuť.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/jak-skladovat-kupovane-bylinky-rady-tipy/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat