Přeskočit na hlavní obsah

Jak zařídit dozrání avokáda

 Avokádo, jenž se může pyšnit bohatstvím zdravých tuků, minerálů i vitamínů, dozrává často v nevyhovujících podmínkách. V obchodě se můžete setkat s různými typy avokád. Plod často láká svým pohledem ty, kteří si na avokádu vždy rádi pochutnají. Exotický plod, který k vám doputuje často až z velké dálky není nikdy příliš zralý. Musí se nechat takzvaně dozrát. Avokádo se mnohdy mačká v přepravních bedýnkách a díky otlakům v daných místech měkne a později i zahnívá.  Na omak je zprvu někdy příliš tvrdé, jindy zase příliš měkké. Jak ho nechat správně dojít, aby bylo akorát? 



Avokádo

Jakmile nebude dužina avokáda dostatečně měkká, nepůjde vám avokádo namazat na chleba. Je zapotřebí nechat vyzrát vždy celý vnitřek. Avokádo vás díky cenným látkám ochrání před virózami i různými záněty. Určitě se vyplatí ho dobře skladovat. Každý kousek avokáda oddělte vždy zvlášť. Nepřidávejte ho na hromádku ovoce, které máte například v lednici. 

Vezměte do ruky kousek papíru, či papírových ubrousků a vylovte avokádo jedno po druhém. Ukládejte ho opatrně spolu s papírovým ubrouskem do připravené ošatky. Pomocí dvou prstů poznáte, jak zralé vaše avokádo je. Pokud je tvrdé, bude zapotřebí nechat ho dozrát vždy několik dní při pokojové teplotě. Do lednice ho proto nikdy nedávejte. Zralost podle slupky nikdy nepoznáte. Na stisk dvou i více prstů poznáte, zdali je avokádo připravené ke konzumaci. 

Jak mít avokádo měkké hned

Pokud na zralost avokáda z mnoha důvodů spěcháte, pak vám ke štěstí pomůže jeden vzácný trik. Tvrdý plod avokáda vložte zprvu do papírového sáčku. Přidejte k němu pár plátků jablka anebo kousek banánu na změknutí. Avokádo nechte takto dozrávat přes noc. Zhruba za jednu noc a půl dne avokádo díky obsahu etylenu v ovoci změkne. Tento plyn evokuje produkci zrání. Avokádo bude po tomto procesu nejen měkké, ale navíc i chutné. Trik vám navíc nezabere ani příliš mnoho času. Aby byl efekt co nejúčinnější, je zapotřebí zabalit avokádo do sáčku vždy po jednom kuse. 

Příliš ne zdravá metoda

S avokádem do trouby. Už jste o tomto triku někdy slyšeli? Avokádo, které je tvrdé jako kámen v ovocném salátě onen den moc neposlouží. Aby mohlo avokádo změknout během chvíle, je zapotřebí vyvinout dostatečné teplo. Na místa jako je parapet okna raději zapomeňte. Proces zrání za pomoci svitu slunečních paprsků by byl příliš zdlouhavý.

Zabalte avokádo do alobalu

Avokádo vložte spolu s alobalem do předem vyhřáté trouby na 100 stupňů. Dobře zabalené avokádo zhruba po patnácti minutách opatrně vyjměte ven a nechte ho před konzumací řádně zchladit. Konzumovat ho můžete díky měkké dužině prakticky okamžitě. 

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-dozrat-avokado-pres-noc/

Náhledové foto: Pixabay 

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...