Avokádo, jenž se může pyšnit bohatstvím zdravých tuků, minerálů i vitamínů, dozrává často v nevyhovujících podmínkách. V obchodě se můžete setkat s různými typy avokád. Plod často láká svým pohledem ty, kteří si na avokádu vždy rádi pochutnají. Exotický plod, který k vám doputuje často až z velké dálky není nikdy příliš zralý. Musí se nechat takzvaně dozrát. Avokádo se mnohdy mačká v přepravních bedýnkách a díky otlakům v daných místech měkne a později i zahnívá. Na omak je zprvu někdy příliš tvrdé, jindy zase příliš měkké. Jak ho nechat správně dojít, aby bylo akorát?
Avokádo
Jakmile nebude dužina avokáda dostatečně měkká, nepůjde vám
avokádo namazat na chleba. Je zapotřebí nechat vyzrát vždy celý vnitřek.
Avokádo vás díky cenným látkám ochrání před virózami i různými záněty. Určitě
se vyplatí ho dobře skladovat. Každý kousek avokáda oddělte vždy zvlášť.
Nepřidávejte ho na hromádku ovoce, které máte například v lednici.
Vezměte do ruky kousek papíru, či papírových ubrousků a
vylovte avokádo jedno po druhém. Ukládejte ho opatrně spolu s papírovým
ubrouskem do připravené ošatky. Pomocí dvou prstů poznáte, jak zralé vaše
avokádo je. Pokud je tvrdé, bude zapotřebí nechat ho dozrát vždy několik dní
při pokojové teplotě. Do lednice ho proto nikdy nedávejte. Zralost podle slupky
nikdy nepoznáte. Na stisk dvou i více prstů poznáte, zdali je avokádo
připravené ke konzumaci.
Jak mít avokádo měkké hned
Pokud na zralost avokáda z mnoha důvodů spěcháte, pak vám ke
štěstí pomůže jeden vzácný trik. Tvrdý plod avokáda vložte zprvu do papírového
sáčku. Přidejte k němu pár plátků jablka anebo kousek banánu na změknutí.
Avokádo nechte takto dozrávat přes noc. Zhruba za jednu noc a půl dne avokádo
díky obsahu etylenu v ovoci změkne. Tento plyn evokuje produkci zrání. Avokádo
bude po tomto procesu nejen měkké, ale navíc i chutné. Trik vám navíc
nezabere ani příliš mnoho času. Aby byl efekt co nejúčinnější, je zapotřebí
zabalit avokádo do sáčku vždy po jednom kuse.
Příliš ne zdravá metoda
S avokádem do trouby. Už jste o tomto triku někdy slyšeli?
Avokádo, které je tvrdé jako kámen v ovocném salátě onen den moc neposlouží.
Aby mohlo avokádo změknout během chvíle, je zapotřebí vyvinout dostatečné
teplo. Na místa jako je parapet okna raději zapomeňte. Proces zrání za pomoci
svitu slunečních paprsků by byl příliš zdlouhavý.
Zabalte avokádo do alobalu
Avokádo vložte spolu s alobalem do předem vyhřáté trouby na
100 stupňů. Dobře zabalené avokádo zhruba po patnácti minutách opatrně vyjměte
ven a nechte ho před konzumací řádně zchladit. Konzumovat ho můžete díky měkké
dužině prakticky okamžitě.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-dozrat-avokado-pres-noc/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)
Komentáře
Okomentovat