Přeskočit na hlavní obsah

Obartzer: připravte si tuhle bavorskou pochoutku doma

Bavorsko nacházející se na jihu Německa je proslulé nejen krásnými výhledy na Alpy, ale i dobrým bavorským jídlem. Tradiční bavorské preclíky, k tomu dobré pivo i nezapomenutelná chuť Obartzer vykouzlí mnohým úsměv na tvářích. Jedinečná chuť, jenž se pojí se zemí jako právě tato mnohým vyrazí dech. Postačí pár ingrediencí a můžete vnést i vy do svých domovů kousek nevšedního světa. Sýrová jemná pomazánka Obartzer je pro Bavorsko typická. Vám postačí romadur, nebo dobře vyzrálý camembert. 



Vyndejte sýr z lednice

Ještě než se pustíte do přípravy této báječné pomazánky, je nutno podotknout, že sýr, ze kterého budete pomazánku vyrábět, by měl mít při nejmenším pokojovou teplotu. Vybírejte z řady vyzrálých sýrů nejlepších chutí i kvality. Fantasticky vyzrálý camembert, nebo romadur utřete na vidličku spolu se silnějším plátkem másla na hladkou kašičku. Bílé plísně na kůře sýra se bát vůbec nemusíte. Naopak, prospěje vašemu tělu. 

Bílá plíseň, která se podílí na syntéze melaninu, má za úkol obnovovat správnou funkci střev. Díky sýrům se střeva osídlí správnými bakteriemi. Mikroflóra je pro vnitřní funkci střev ze všeho nejdůležitější. Nechrání jen imunitní systém, ale zajišťuje i přiměřenou funkci peristaltiky. Není zkrátka nad dobré trávení bez potíží. 

Smíchejte to všechno dohromady

Ke směsi, která vám vznikla ze sýra a másla nezapomeňte přidat i jemně nasekanou cibuli, kmín, papriku, sůl a dle libosti i trochu pepře na dochucení. Pokud chcete vytáhnou chuť pomazánky na maximum, je zapotřebí přidat i trochu dobrého piva. Pomazánka musí být jemná i dobře ochucená. Nyní už je zapotřebí jen jediné, aby se všechny odlišné chuti spojily do jednoho. Pomazánka se hodí jako výborná chuťovka při posezení s přáteli, dopřát si ji však můžete i během dne jako dobrou svačinku. Aby získala výraznější chuť je třeba nechat ji uležet několik hodin v chladu, nejlépe ve vaší lednici. 

Pomazánka Obartzer bude chutnat nejlépe na čerstvé bagetě či čerstvém bavorském preclíku. Nechte si chutnat.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/bavorska-pomazanka-k-pivu/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...