Ledová tříšť, která hraje v parních letních dnech všemi duhovými barvami, není zrovna pro menší děti do věku osmi let zdravá. Obsahuje s největší pravděpodobností viskózní kapalinu bez chuti plnou sladké chuti zvanou glycerol, který je pro konzumaci u dětí velmi nezdravou surovinou. Na následky konzumace skončilo již několik desítek dětí v nemocnici. Případy byly zaznamenány v Irsku i ve Velké Británii. Před nebezpečím varují i vědci. Zpráva oběhla svět i na serveru BBC.
Otrava glycerolem
Glycerol obsahuje daleko méně cukru, což vyhovuje především
normám, kde musí být obsaženo méně cukru v prodávaných výrobcích. Glycerol ale nemá
chránit jen před vyšší hladinou cukru v krvi, má docela jiný úkol a tím je rozpouštět
ledový nápoj tak, aby zcela nezamrzl.
U dospělých nejspíš žádnou hrozbu nevyvolá, ale u mladších
jedinců do 4 let může způsobit kolaps, především šok z nízké hladiny cukru.
Pokud má v tu chvíli dítě nižší cukr v krvi, může dojít až k úplné ztrátě
vědomí. Hypoglykemický záchvat je pro samotné rodiče i dítě velmi
traumatizující.
Dávku glycerolu z nápojů na místě nikde nevyčtete. Pokud
takových nápojů vypije dítě vícero, mohou být následky zdravotního stavu více
méně katastrofální. K vícero takovým případům došlo, a to v letech 2018 až
2024. Většina dětí tehdy zkolabovala na základě nízké hladiny cukru v krvi.
Čtyři hospitalizované děti se musely podrobit neurologickému vyšetření a jedno
z nich mělo dokonce i hypoglykemický záchvat.
A jak to nakonec dopadlo
Všechny děti byly nakonec propouštěny z nemocnice domů.
Varování před trojsytným alkoholem jim bylo ale patřičně zdůrazněno. Alkohol v
podobě glycerolu zamezuje zmrznutí nápoje. Nebezpečná dávka sladidla s
nízkým obsahem cukru může děti ohrozit i na životě. Ledová tříšť je pro
děti v zemích s omezenou hladinou cukru v nápojích velkým rizikem. Je třeba se
této nepříjemné situaci raději vyvarovat a dětem nabízet jen vodu, nebo zdravé
ředěné ovocné šťávy.
Glycerol, neboli látka E422, hraje v řadě
potravinářských produktů významnou roli. Glycerol dokáže udržet nejenom
vlhkost, ale zabraňuje naopak i vysychání. Pro výrobu například oblíbeného
marcipánu zajišťuje glycerol nejenom kvalitní konzistenci, ale i dlouhotrvající
trvanlivost.
Zdroje informací: https://www.echo24.cz/a/HUFvL/zpravy-panorama-deti-do-osmi-by-nemeli-pit-ledovou-trist-nebezpecna-latka
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat