Šťavnaté, sladké plody mandarinek jsou oblíbené nejen v období kolem Mikuláše, ale i po celý rok. Nakoupit se dají v mnoha obalech, které zaručí bezpečný převoz domů. Klementinky bez pecek, nebo satsumy s tenkou slupkou kupujte raději bez plastové síťky. Důvodem je myslet více ekologicky. Mandarinky s nakyslou chutí budou chutnat lépe z textilních sáčků. Pořiďte si je, nebo si sáčky jednoduše uháčkujte. Proč?
Důvod je prostý
Řada citrusů je v obchodech nabízena v plastových obalech. Z
toho plyne jediné ponaučení. Nezahlcujte planetu mikroplasty ani nanoplasty,
neriskujte život zbytečně. Jděte ekologickou cestou vpřed. Síťové balení vám
navíc neumožní vybrat plody bez otlaku a poškození. Vždy se najdou plody, které
díky stísněnému prostoru v síťce podlehnou kažení. Nahnilé ovoce nelze ze síťky
odstranit, vy si je takto můžete přinést domů. Vybírejte plody raději ručně,
plastové síťky se nedají recyklovat.
Volný výběr vám zabere daleko více času, o to lepší
mandarinky můžete ale doma mít. Jeden zkažený plod v síťce může nakazit i
ostatní plody. Pokud takový plod ovoce objevíte, ihned ho odstraňte.
Tašky, sáčky s sebou
Pokud se chystáte na nákup citrusových plodů, vždy se před
cestou do obchodu ujistěte, že máte textilní sáček s sebou. Pokud v obchodě
sáhnete znovu po plastech v podobě mikrotenových sáčků, přírodě příliš
nepomůžete. Textilní sáčky si můžete ušít navíc sami, stejně tak si je
můžete i uháčkovat. Nebude vás to stát víc než jedno klubko vlny. A to za to
přeci stojí.
Nekupujte mandarinky online
Každá mandarinka by měla být před konzumací bez známek
hniloby. Mezi slupkou a samotným plodem by neměla vznikat žádná dutina. Plod
mandarinky by neměl být na druhou stranu ani příliš lehký. Tenká slupka by
měla být bez poškození a neměla by vykazovat známky hniloby. Na online
nákupech takovéto mandarinky jen těžko najdete. Je proto lepší, nakoupit je
přímo v obchodě.
Jak mandarinky skladovat
Vyhněte se místům jako je lednice. Mandarinky nesnesou
vlhkost, ukládejte je spíše na chladnější suché místo tak, aby se vzájemně
nedotýkaly a nemacerovaly. Použít můžete například podélný vzdušný proutěný
košíček. Na dno postačí dát pečící papír. Teplota vzduchu by se měla
pohybovat v rozmezí od 2 do 8 stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu by měla
dosahovat alespoň 80 až 90 procent. Jedině tak nebudou vaše plody příliš
scvrklé. Takto uskladněné plody ovoce vám vydrží klidně i několik týdnů, možná
i měsíců.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/proc-nekupovat-mandarinky-v-sitce/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat