Láká vás vůně i chuť lahodné šunky? Domácí je vždycky lepší. Pokud se chcete vyhnout nadbytečné soli i chemickým konzervantům, vyrobte si šunku přímo u vás doma. Dost možná nebudete k ruce potřebovat ani šunkovar, čas rozhodně ano.
Kvalitní maso je záruka
Libová vepřová plec či krkovice bude pro výrobu šunky
nejlepší. Vybrat můžete klidně i libové drůbeží maso. Záležet bude na vašem
výběru. Tradice, kdy se maso naložilo do soli alespoň na týden není ještě tak
stará. Dost možná si na tyto zvyky dobře pamatují i vaše babičky. První zmínka
o úpravě masa proběhla již v prvním století našeho letopočtu. Vy si nad výrobou
šunky tolik lámat hlavu nemusíte. Postačí vám pár ingrediencí a dostatek
času na přípravy.
Vrchní šál masa očistěte
Maso zbavte tuku i zbylé blány. Očistěte ho a rovnoměrně ho
i osolte. Na jeden litr vody přidejte maximálně 50 gramů soli, víc ne. K
solnému nálevu je zapotřebí pro vyváženost chutí přidat i špetku cukru.
Mezi kořením by neměl chybět jalovec, nové koření, bobkový list ani ani
prolisovaný česnek. V přírodních konzervantech nechte maso stát alespoň jeden
týden v lednici. Nemusíte se bát, že by se vás maso mohlo zkazit. Sůl se o
správnou konzistenci masa dobře postará.
Chce to mírný var
Po týdnu maso vyjměte z nálevu a pod proudem vody ho
opláchněte. Pokud nevykazuje žádné známky hniloby, vložte ho do hrnce s vodou a
na dobré tři hodiny ho vařte při teplotě maximálně 80 stupňů Celsia. Vařte ho
vždy podle velikosti kusu masa. Maso musí být uvnitř důkladně provařené. Poté
je třeba ho nechat důkladně okapat, osušit a vychladnout. Maso nechte po celou
dobu zatížené, jedině tak ho zbavíte přebytečné vody.
Domácí šunka a uskladnění
Vzhledem k tomu, že se jedná o domácí šunku bez konzervantů,
je nutné podotknout, že expirace nebude nijak dlouhá. Šunku bude nutné
spotřebovat z lednice za pár dní. Je důležité, aby po celou dobu skladování
zůstala uchována v chladu. Jedině tak si můžete v klidu na šunce dobře
pochutnat.
Rada na závěr
Aby vám šunka udržela v lednici dobrý tvar, je lepší
zaopatřit si sáček na salám, nebo tlačenkový rukáv. Po stranách ho můžete
svázat provazem. Šunku je třeba krájet vždy na velmi tenké plátky, proto mějte
při ruce vždy dobře nabroušený nůž. Při vaření nikdy nepřesahujte teplotu,
to proto, aby se vám maso úplně nerozvařilo. Vodní lázeň nastavte na přiměřenou
teplotu kolem 75 až 80 stupňů. Domácí drůbeží šunka s pepřem bude nejen krásně
vonět, ale i chutnat. Prozatím, dobrou chuť.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-varit-sunku/
Náhledové foto: Pixabay
Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat