Přeskočit na hlavní obsah

Jak si připravit domácí šunku i bez šunkovaru?

Láká vás vůně i chuť lahodné šunky? Domácí je vždycky lepší. Pokud se chcete vyhnout nadbytečné soli i chemickým konzervantům, vyrobte si šunku přímo u vás doma. Dost možná nebudete k ruce potřebovat ani šunkovar, čas rozhodně ano. 



Kvalitní maso je záruka

Libová vepřová plec či krkovice bude pro výrobu šunky nejlepší. Vybrat můžete klidně i libové drůbeží maso. Záležet bude na vašem výběru. Tradice, kdy se maso naložilo do soli alespoň na týden není ještě tak stará. Dost možná si na tyto zvyky dobře pamatují i vaše babičky. První zmínka o úpravě masa proběhla již v prvním století našeho letopočtu. Vy si nad výrobou šunky tolik lámat hlavu nemusíte. Postačí vám pár ingrediencí a dostatek času na přípravy.

Vrchní šál masa očistěte

Maso zbavte tuku i zbylé blány. Očistěte ho a rovnoměrně ho i osolte. Na jeden litr vody přidejte maximálně 50 gramů soli, víc ne. K solnému nálevu je zapotřebí pro vyváženost chutí přidat i špetku cukru. Mezi kořením by neměl chybět jalovec, nové koření, bobkový list ani ani prolisovaný česnek. V přírodních konzervantech nechte maso stát alespoň jeden týden v lednici. Nemusíte se bát, že by se vás maso mohlo zkazit. Sůl se o správnou konzistenci masa dobře postará. 

Chce to mírný var

Po týdnu maso vyjměte z nálevu a pod proudem vody ho opláchněte. Pokud nevykazuje žádné známky hniloby, vložte ho do hrnce s vodou a na dobré tři hodiny ho vařte při teplotě maximálně 80 stupňů Celsia. Vařte ho vždy podle velikosti kusu masa. Maso musí být uvnitř důkladně provařené. Poté je třeba ho nechat důkladně okapat, osušit a vychladnout. Maso nechte po celou dobu zatížené, jedině tak ho zbavíte přebytečné vody. 

Domácí šunka a uskladnění

Vzhledem k tomu, že se jedná o domácí šunku bez konzervantů, je nutné podotknout, že expirace nebude nijak dlouhá. Šunku bude nutné spotřebovat z lednice za pár dní. Je důležité, aby po celou dobu skladování zůstala uchována v chladu. Jedině tak si můžete v klidu na šunce dobře pochutnat. 

Rada na závěr

Aby vám šunka udržela v lednici dobrý tvar, je lepší zaopatřit si sáček na salám, nebo tlačenkový rukáv. Po stranách ho můžete svázat provazem. Šunku je třeba krájet vždy na velmi tenké plátky, proto mějte při ruce vždy dobře nabroušený nůž. Při vaření nikdy nepřesahujte teplotu, to proto, aby se vám maso úplně nerozvařilo. Vodní lázeň nastavte na přiměřenou teplotu kolem 75 až 80 stupňů. Domácí drůbeží šunka s pepřem bude nejen krásně vonět, ale i chutnat. Prozatím, dobrou chuť.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-varit-sunku/

Náhledové foto: Pixabay

Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...