Čistoskvoucí domácnost je snem každé hospodyňky, ne vždy se ale podaří domácnost ukáznit na jedničku. Udržet troubu od mastnoty dá někdy pořádně zabrat. Nahromaděné vrstvy tuku leží na povrchu trouby, zapékacích mís i plechů někdy jako přikované. Kdo už měl tu zkušenost, sám dobře ví, že bez pomoci to jde jen těžko. Vyzkoušejte proto jednoduchý trik s ledovými kostkami ze saponátu. Mrazák se saponátem bude hrát protentokrát hlavní roli. Nečekaně dobrý výsledek vás dost možná mile překvapí i s citronem, octem, nebo jedlou sodou.
Ledové kostky z mrazáku
Zmrzlý saponát zvládne hravě i zapékací misku ve které jste
připravovali vepřové výpečky, lasagne, nebo třeba zapečené těstoviny. Mastný
film lze odstranit i jedním tahem ruky. Pokrmy v troubě po sobě často
zanechají spoušť, kterou je možné zvládnout i do krátké chvíle. Silný
odmašťovací saponát proto nalijte nejlépe do formiček na led. Ať už se bude
jednat o jakýkoliv tvar formiček, funkci na odmaštění bude mít tato ledová
kostička pořád stejný.
Přípravek nechte na mrazáku vždy pořádně zmrazit, teprve
poté se můžete pustit do díla. Abyste nemuseli držet kostku celou dobu v ruce,
vezměte si na pomoc obyčejnou houbičku na nádobí, pomocí níž kostku
dobře uchytíte. Led poté přiložte na rovný povrch trouby a za pomoci
rovnoměrných pohybů troubu vyčistěte.
Zmrzlý saponát pomůže i na napečené grily
Pokud jste nechali gril od večerní party zaneřádit
mastnotou, pak věřte, že účinný saponát v podobě zmrzlé kostky zabere nejlépe.
Vyčistit tímto způsobem můžete i zapékací mísy, plechy, nebo i vaše trouby.
Tam, kde bude chybět saponát, vezměte na povrch citronovou vodu s octem.
Stejný poměr těchto dvou ingrediencí zabere na mastnotu nejlépe. K zahození
není ani vodní roztok jedlé sody.
Čištění párou
Hluboké nečistoty lze čistit také za pomoci citronové vody.
Do hrnce s horkou vodou nalijte větší množství citronové šťávy. Hrnec vložte
nejlépe do mírně vyhřáté trouby tak, aby se mohla pára volně uvolňovat na stěny
sporáku. Po pár minutách bude možné mastnotu zlehka odstranit. Jen
musíte dát pozor na vysokou teplotu, abyste se neopařili. Na pomoc si vezměte
nejlépe hadřík z mikrovlákna, který zachytává nečistoty poměrně rychle a
snadno. Tuk se ze stěn trouby bude uvolňovat vždy jen do té doby, bude-li se v
troubě držet vysoká teplota. Nenechte proto troubu během čištění zcela
vychladnout, usazeniny by se vám mohly hůře dostávat dolů, při nízkých
teplotách by se mohly na stěny sporáku opět znovu nalepit.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/cisteni-trouby-mrazenym-saponatem/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat