Brukev řepku zvanou tuřín znali dříve i ty nejchudší rodiny. Dnes se na tento druh kořenové zeleniny už tak trochu pozapomnělo. Lahodná zelenina plná vitamínů a minerálních látek se ale navrací do kuchyně zpět.
Proč právě tuřín?
Vhodný je tuřín hlavně pro ty, kteří dodržují nízký
kalorický příjem. Obsahuje mimo jiné i hodně vlákniny. Vypěstujte si na své
zahrádce tuto zázračnou zeleninu, není na pěstění náročná a vydrží i
chladnější počasí. Žádný strach o uhynulé plody mít nemusíte.
Tuřín začněte sázet od března do dubna
Pro pěstování této zeleniny vyberte nejlépe kyselejší,
leč vlhčí půdu. Nikdy nezačněte kvačku sázet po předchozích brukvovitých
plodech. Připravte dumlíku, kolníku či hlavatici vhodné podmínky a vyhněte se
především těžkým jílovitým půdám, v těch by vám tuřín patrně nikdy nevyrostl.
Tuřín má jednu obrovskou výhodu, vydrží mráz až do mínus deseti stupňů Celsia,
odolný je proti nejrůznějším škůdcům i houbovitým chorobám, jen tak ho něco
neskolí. Proto ho lidé rádi pěstují i na svých zahradách.
Tuřín chutná podobně jako kedluben
V kuchyni najde tuřín svoje největší uplatnění. Jeho bulvu
můžete strouhat do různých zeleninových salátů. Hodit se vám bude
pravděpodobně i jako dobré ochucovadlo zeleninových polévek, nebo jako dobrá
příloha k pečenému masu. Pokud tuřín nakrájíte na malé kostky a naložíte ho do
sladkokyselého nálevu, bude vám chutnat podobně jako červená řepa.
Tuřínu můžete sníst kolik jen chcete
Tuřín obsahuje jen velmi málo kalorií, obsahuje karoten,
draslík, ale také hodně vápníku. Vitamín A i C je zastoupen v této kořenové
zelenině asi nejvíce. Zhruba ve 100 gramech se nachází 37 kalorií. Nasládlá
chuť tuřínu se báječně hodí k pečenému masu. Obsahuje zhruba 90 procent
vody, dá se říci, že tuřín jako potravinovou přílohu velmi lehce strávíte. Mimo
jiné, dietní zelenina je hitem všech dnešních kuchařů. Nízkokalorické potraviny
navíc nezatěžují náš trávicí systém, konzumovat je může téměř kdokoliv.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/turin-vam-pomuze-pri-hubnuti-jak-pestovat-tuto-temer-zapomenutou-zeleninu
Náhledové foto: Rutabaga,_variety_nadmorska.JPG (1600×1200)
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat