Termosku, jenž nám slouží jako zásobárna teplých i studených nápojů, je potřeba čas od času čistit od různých usazenin. Nejčastěji je to usedlina od kávy nebo čaje. V zimě vám na horké nápoje přijde termoska vhod nejlépe. Pokud ji budete důkladně opečovávat, vydrží vám jako nová i několik dlouhých let. Jak důkladné čištění provádět nejlépe? Pozor dejte na usedliny, ale i zápach a vyhněte se vzniku plísní.
Čištění pomocí jedlé sody
Termosku pravidelně vymývejte horkou vodou spolu s
přípravkem na nádobí. K čištění použijte nejlépe dlouhý kartáč. Jakmile
usazeniny nečistot sedí i po vypláchnutí v místech na stěně termosky, je čas
přistoupit k mnohem razantnějšímu způsobu čištění. Hloubkové čištění pomocí
jedlé sody zabere nejlépe. U nerezových či titanových termosek s vyšší kvalitou
materiálu se bude údržba provádět o to snadněji.
Ze všeho nejdříve zbavte termosku od zbytků nápojů či
pokrmů. Ujistěte se, že na dně nic nezůstalo. Teprve poté naplňte termosku třemi
lžícemi jedlé sody. Termosku zalijte do 3/4 horkou vodou. Poté ji pevně
uzavřete a opatrně s ní zatřepte. Obsah v termosce nechte několik hodin volně
působit. Poté ji vypláchněte opakovaně vařící vodou.
Dentální tablety aneb prdopeč
Pokud jedlá soda nezabere podle vašich vysněných představ,
můžete místo jedlé sody použít i dentální tablety, nebo kypřící prášek. Dentální
tablety vyčistí snadno usazeniny od čaje, ale hravě si poradí i s vodním
kamenem. Dentální tablety nechte vyšumět přímo ve vaší termosce v menším
množství vody. Poté jako obvykle vypláchněte termosku horkou vodou. Pokud se
rozhodnete pro variantu s kypřícím práškem, nebojte se dovnitř nasypat alespoň
tři sáčky.
Rýže a ocet
Kombinace těchto nevšedních ingrediencí ocení hlavně ti,
kteří vlastní skleněné termosky. Pokud chcete mít termosku jako ze škatulky
přidejte do termosky 100 ml octa, půl šálku suché rýže, a nakonec i horkou
vodu dle velikosti termosky. Obsah nechte v termo láhvi stát alespoň 15 až
20 minut. Poté termosku vypláchněte horkou vodou. Při vyplachování dejte
pozor, abyste rýží neucpali odpad. Použijte při vylévání obsahu raději jemné
sítko, ve kterém se rýže snadno zachytí.
Jak na mastnotu v termosce?
Na mastnotu použijte nejlépe rozdrcené vaječné skořápky se
saponátem. K obsahu rozdrcené směsi přidejte 150 ml vody. Termosku
protřepávejte až doby, dokud nebudou stěny dostatečně čisté.
Jak se zbavit zápachu?
Nosíte nápoje v termosce celý den u sebe? Pak se nedivte, že
se zvětralé nápoje nasáknou do stěn vaší termosky. Na neutralizaci pachů
použijte nejlépe kuchyňskou sůl, ještě lépe tu, která má hrubší zrna. Kamennou
sůl zalijte vodou asi do poloviny výše vaší termosky. Termosku nechte takto
odstát dva dny. Než termosku opět uskladníte na místo, vypláchněte ji, osušte a
nechte ji větrat na vzduchu. Podíl na vzniku zápachu nese především vznik
plísní. Jakmile se v termosce během krátké doby rozmnoží, může jít i o riziko
vašeho zdraví. Termosku proto pravidelně umývejte, sušte a větrejte. Jedině tak
předejdete komplikacím.
Zdroje informací: https://www.habio.cz/magazin/jak-vycistit-termosku
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)
Komentáře
Okomentovat