Cítíte se brzy vyčerpaní? Únava vás provází téměř na každém rohu? Pak byste měli do svého jídelníčku zařadit nejspíš i hořčík. Ten je často považován za nejdůležitější prvek v těle. Zabraňuje křečím a zlepšuje i prokrvení. Správné fungování těla je důležité nejen pro obyčejné smrtelníky, ale třeba i pro sportovce při podávání sportovních výkonů. Které potraviny obsahují hořčíku nejvíce?
Dopřejte tělu zralé banány, datle, fíky, nebo čerstvé ryby
Víte, že jeden banán pokryje zhruba pětinu celodenní dávky
hořčíku? Přibližně na 100 gramů banánu připadne 27 mg hořčíku. Denní
dávka, která připadá pro ženy se pohybuje kolem 300 mg na den, u mužů je to o
něco více, tedy 350 mg za den. Podrážděnost, náladovost i nespavost může s
nízkou dávkou hořčíku úzce souviset. Nepodceňujte nedostatek minerálů
pro vaše tělo. Souviset může totiž i s tím, že špatně trávíte. Nabídněte
tělu tresku, tuňáka, nebo třeba ančovičky. Nebudete na tom zle ani s příjmem
zeleného chlorofylu v podobě salátu, avokáda nebo známého špenátu.
Přidejte do jogurtů sušené ovoce
Fíky, ostatně i švestky, nebo datle mohou zvýšit deficit
hořčíku na maximum. Ještě lepší budou pro vás sušená rajčata. Ve 100 gramech
sušených plodů obsahují až 194 mg hořčíku, tedy víc než byste našli v banánu. Dlouhodobý
deficit vede nejen k únavě. Způsobit může i nepravidelnost srdečního rytmu.
Ovlivní často i hladinu cukru v krvi. Za nějaký čas může vést i k neurologickým
problémům. Hořčík je pro tělo nepostradatelný. Vyloučená není ani svalová
slabost, či osteoporóza, nebo náběh na diabetes melitus.
Při užívání nadměrného množství alkoholu, kortikosteroidů,
či diuretik hořčík patrně jen ztrácíte. Přibližně dvacet procent Čechů
nepřijímá množství vitamínů hořčíku ve správném poměru. S tím by ráda udělala
něco i státní zdravotnická organizace, která počty lidí s oslabenou imunitou
prozatím jen tiše sčítá.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/horcik-unava-nespavost-10-potravin-s-horcikem/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat