Zelí patří odnepaměti k nejčastějším druhům pěstované zeleniny. Obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny, ale i řadu jiných zdravotních benefitů, které pomáhají při trávení, nebo správné činnosti srdce. Při pravidelné konzumaci zelí se můžete dočkat i zlepšení stavu látkové výměny, která napomáhá především vašemu imunitnímu systému. Ne nadarmo se zelí říká, že je lékem chudých. Výhodou je, že zelí můžete konzumovat ve všech jeho různých podobách. Ku prospěchu vám bude ve vařené, dušené, syrové, nebo kysané formě.
Zelí detoxikuje organismus
Hlavní složkou zelí je přemíra vlákniny, která napomáhá ke
zlepšení trávení. V řadě případů pomůže i při zácpě. Během procesu trávení
dochází k odbourání několika řad škodlivých látek. Zelí patří mezi
antioxidanty. Koho trápí hypertenze, osteoporóza, či srdeční onemocnění,
ten by měl zelí konzumovat v pravidelných dávkách alespoň třikrát týdně.
Šťáva z kysaného zelí obsahuje navíc látky, jenž mají
pozitivní účinky na střevní mikroflóru. Během fermentace, nebo-li kysání,
vznikají vzácné kultury bakterií, které jsou pro naše tělo velmi
prospěšné. V supermarketech můžete koupit zelí v nejrůznějších podobách,
nikdy ho však nenahradíte čerstvou hlávkou zelí přímo z vaší zahrady. Pěstujte
zelí nejlépe na vlastní půdě.
Pozor na kyselou půdu
Zelí potřebuje spíše vlhčí půdu bohatou na dávku živin,
dusíku či vápníku. Hlávku zelí můžete vypěstovat velmi snadno i z
předpěstovaných hlávek zelí. Rostliny vysazujte postupně, a to ve
vzdálenosti 50 cm od sebe. Zelí sázejte hluboko. Jakmile hlávky dobře
zakoření, je na čase je i přihnojit. Hnojte je nejlépe před deštěm, nebo
zálivkou. Vypěstovat můžete několik různých odrůd. Syrové listy se vám budou
hodit nejvíce na bolestivé rány, klouby, nebo podrážděná ženská prsa při
kojení. Nutno podotknou, že za pomoci macerování listů zelí získáte velmi cenné
a užitečné látky, které pomáhají i při hemoroidech. List postačí poválet
válečkem, mírně zahřát v mikrovlnné troubě a poté přiložit na bolestivou
ránu.
Obsahuje minimum tuků a cukrů
Zelí patří mezi nízkokalorické potraviny, které redukují
hladinu cukru v krvi. Obsahuje velkou dávku vody, antioxidantů, vitamínů i
vlákniny. Velmi dobře vás na delší dobu zasytí, díky nízkému příjmu kalorií ho
můžete sníst tolik, kolik jen sami chcete.
Dna
Dna je forma artritidy, při které dochází k nahromadění
krystalů v kloubech, později i ve tkáních díky zvýšené hladině kyseliny močové.
Dieta je při léčbě takového onemocnění nejdůležitější. Odpadní látky odchází
především z močového měchýře, ale i ledvinami. Zelí je jedna z mála
potravin, které vedou ke snížení hladiny cukru i purinů. Pro onemocnění jako je
dna je zelí jedna z mála nejzdravějších potravin na světě. Proto se vyplatí
zelí vyplatí konzumovat v co nejvyšších dávkách.
Zdroje informací: https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-293689-vedeli-jste-ze-je-obycejne-zeli-zazracna-zelenina
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat