Dostali jste chuť na sytě červený sladkokyselý rybíz? Máte ještě čas si ho sami letos vypěstovat. Aby vám rybíz rostl jako houby po dešti, je zapotřebí udělat pár kroků vpřed. Nebudete potřebovat drahé hnojivo ani žádné agresivní prostředky. Spíše se poohlédněte po dobrém kompostu. Rybíz se uchytne hned, jakmile dobře prokoření. A dost možná vám vyroste i před očima.
Proč pěstovat rybíz
Rybíz je oblíbený především pro svoji nenáročnost, české
zahrádky se proto jimi rychle na jaře plní. Důležitá bude pro úspěch i
přiměřená zálivka. Půda musí zůstat vždy jen lehce navlhčená. Sázejte
rybíz nejlépe na přelomu března a dubna. Zakořeněné řízky umístěte do hloubky
alespoň 30 i více centimetrů.
Přidat můžete spolu s půdou i dobře uležený kompost
bohatý na draslík. Nešetřete ani mulčem, i když patří červený rybíz mezi
mrazuvzdorné rostliny, kořeny musí zůstat v teple. Přikryjte ho do zmrzlých
nejlépe ochrannou folií. Myslete na to, že keř potřebuje dostatek světla i
tepla. Keře sázejte od sebe ve vzdálenosti 1,5 metru. Dostatek místa a prostoru
zajistí lepší úrodnost. Mimo jiné pomůže i speciální směs.
Už jste někdy slyšeli o křemelině a hořčičném výlisku?
Do misky odměřte zhruba 120 mg křemeliny a čtvrt
kilogramu hořčičného výlisku. Směs promíchejte a pozvolna zapracujte do
půdy. Na jeden keř vám postačí zhruba osm polévkových lžic. Díky hořčičnému
výlisku ubráníte keře před škůdci i různými chorobami. Křemelina naopak podpoří
růst větví i samotných kořenů. Díky přítomnosti vápníku bude rostlina zas o
něco silnější.
Provádějte řez pravidelně
Pokud se chcete dočkat masivně velkých červených šťavnatých
bobulí, bude zapotřebí provádět i pravidelný řez. Staré dřevnaté větve, které
už méně plodí zbavte postupně života. Řez provádějte vždy předtím, než začne
rostlina růst. Odstraňte z půdy i plevel. Rostlině nezalévejte nikdy
její listy, mohlo by tak snadno dojít i ke vzniku plísní.
Červený rybíz hned nesklízejte
Vydrží na větvích keře poměrně dlouho. I když vyzraje, na
rozdíl od ostatního ovoce z keřů neopadává. Není proto na jeho sběr spěch. Hodit
se vám bude nejspíš do marmelád, bublanin, či koláčů. Nezklame ani v
přípravě sirupů či různých zavařenin. Na krátkou dobu ho můžete nechat uležet i
v lednici. Sbírejte ho vždy i se stopkou, jedině tak vám plody čerstvého rybízu
lépe vydrží.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/jak-vypestovat-rybiz-pece-hnojivo-rady-tipy/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat