Je to jedna z nejběžnějších věcí ve většině domácností. Uvaří se jídlo, část se spotřebuje a ten zbytek se ještě v hrnci strčí do lednice. Ve skutečnosti to ale vůbec není správný postup. Hrnec s jídlem vložený do lednice znamená nejedno riziko. Jaké konkrétně?
Proč je to špatně?
Také patříte mezi zastánce šetření s potravinami? Pokud ano, logicky předpokládáte, že nespotřebované jídlo by se mělo schovat. Hrnce s vařeným jídlem do lednice ale rozhodně nepatří. Jsou totiž tím největším semeništěm pro množení mikroorganismů. Obzvlášť ve chvíli, kdy je jídlo ještě teplé. Největší hrozbu pak představuje poklice, po níž stéká zkondenzovaná voda.
Jak již bylo řečeno, problém se týká především ještě teplého
jídla. Pokud se nad situací zamyslíme, dojde nám, co přesně se začne dít. Chladný
vzduch v lednici začne ochlazovat hrnec s jídlem. Fyzika ale mluví
jasně: teplo nikam nemizí, jen se přesouvá. Zatímco se tedy hrnec
ochlazuje, vzduch v lednici se ohřívá. To však bohužel znamená, že v ohrožení
jsou všechny potraviny, které v lednici máte. Dočasně v ní totiž bude
tepleji, než by mělo. Vyšší teplota znamená intenzivnější množení
mikroorganismů.
Problém má ale i druhý rozměr. Lednice bude muset v takových
chvílích pracovat naplno, což znamená její rychlejší poškozování a také vyšší
spotřebu energie.
Jak správně postupovat
Správný postup není nijak náročný, byť něco navíc je potřeba
udělat. Co konkrétně? Jídlo bychom měli přendat do menších nádob a také jej
nechat vychladnout. Pokud budeme trpěliví a uděláme to právě takhle,
problémům se vyhneme. Návod tedy máme, jen je otázka, do jaké míry se jím
budeme řídit.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/hrnce-s-jidlem-nepatri-do-lednicky/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
Komentáře
Okomentovat