Možná si říkáte, že pěstování citrusů vás v dnešní době nemůže již zaskočit. Barevný, duhový citrusový plod, který se podobá pomeranči i citronu zároveň zná ale už málokdo. Jmenuje se arcobal a možné je ho pěstovat i u vás doma na zahradě. S určitou dávkou trpělivosti se dočkáte sladkého plodu i barevné slupky, která připomíná ze všeho nejvíce skutečnou barevnou duhu. Hybridní citrus je kříženec citroníku Meyerova a krvavého pomeranče. Sladce i kysele chutná a uchytí se i na slunném balkoně, nebo teplé terase.
Co bude pro vysazení citrusu potřeba?
Jde především o kvalitní substrát, který je potřeba smíchat
dobře s perlitem, pískem i kompostem. Tři díly kompostu smíchejte s jednou
dávkou každé jmenované přísady. Sázet můžete klidně už i v březnu, jen je
třeba počítat s tím, kam svůj vzácný citrus během zimy opět uložíte. Využít
můžete zimní zahradu, nebo i váš skleník na zahradě. Zapotřebí bude hlavně
dostatek tepla a neklesající teploty pod deset stupňů Celsia. Kříženec citronu
a pomeranče udělá hodně parády na každé zahradě. Při přezimování omezte jen
zálivku. Jakmile dojde k zahnívání kořenů, je většinou po kráse i úrodě.
Jak chutná skutečný plod Arcobalu
Tato rarita mezi citrusy zaujme nejen vzhledem, ale i
báječnou chutí. Tmavočervená dužina je spíše kyselejší. V přípravě letních
limonád je arcobal za jedničku. Italští zahradníci mu neřeknou jinak než
duhový pomeranč. Nutno podotknout, že má rád světlo, teplo i dostatek živin.
Výživný kompost při výsadbě proto zbytečně nepodceňujte. Ven dávejte arcobal
výhradně až po zmrzlých. Neriskujte zbytečné promrznutí půdy i kořenů. Nové
plody po zimě neočekávejte hned, plody se mohou uchytit až za několik let.
Příjemnou společnost vám prozatím budou dělat jemně zvrásněné zelené listy s
bílými květy připomínajícími vůni jasmínu.
S čím je třeba počítat
Nutno podotknout, že bude při pěstování potřeba dostatek
místa hlavně na výšku. Tento citrusovník dorůstá do výšky dvou až tří metrů.
Pokud ho budete pěstovat v nádobě, bude jeho vzrůst vždy o něco menší. Nechte
ho stát nejlépe na nejslunnějším místě, denně bude potřebovat šest až osm hodin
slunečních paprsků. Půdu udržujte s pH do 6 až 6,5 jen mírně navlhlou. Se
sklizní plodů počítejte na podzim, nebo během zimy. Plody musí být při sběru na
dotek měkké, jedině tak budou i šťavnaté. Během pěstování sledujte i výskyt
škůdců, především mšic a svilušek.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/vypestujte-si-duhovy-pomeranc-arcobal-vas-naprosto-ohromi-barvou-chuti
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat