Sběratelé zahradních plodin neřeknou malým žlutým špendlíkům jinak než žluté švestky. Ty dozrávají hlavně během srpna. Připravit z nich můžete zavařeniny, domácí ovocné koláče, nebo také něco ostřejšího, třeba oblíbenou pálenku. Je radost je pěstovat, oproti švestkám netrpí žádnými chorobami, ani netrpí na žádné škůdce. Chuťově se přibližují meruňkám. U cest je ale raději nesbírejte, jedná se nejčastěji o plané plody, nejčastěji mirabelky či myrobalány.
Co špendlíky obsahují?
Špendlíky jsou zdrojem železa, vitamínu C, skupiny B i
minerálních látek. Na jižní Moravě jsou tyto ovocné plody velmi oblíbené. Pálenka
ze žlutých švestek chutná lépe než pálenka ze švestek. Na rozdíl od švestek
mají tyto plody vejčitý tvar, jsou oproti švestkám výrazně menší. Pokud se je
budete chystat zavařit, vložte je do dózy celé, i s peckami. Díky sladkokyselé
chuti je bude třeba navíc i výrazně přisladit.
Co jim poskytnout?
Pokud si budete chtít tyto žluté plody zasadit i u vás na zahradě, neváhejte jim poskytnout teplo, světlo i vlhkou půdu. Stínu se zdaleka vyhněte, jinak vám plody nevyrostou. Dříve byly tyto stromy hojně rozšířené, dnes jich můžete vidět jen zřídka. Nejvíce se jim daří v oblasti Moravy, kde je vlhká půda a poměrně i teplo.
Plody ke kvašení
Na přípravu pálenky používejte nejlépe nepoškozené zdravé
plody. Ty nechte kvasit nejlépe ve skle, keramice, nebo nerezové nádobě. Než je
vložíte do kvasné nádoby, bude zapotřebí plody zprvu vypeckovat. Nikdy je
neukládejte do hliníkové či železité nádoby, pálenka by tak díky tomu mohla
ztratit svoji chuť.
Chutnají skvěle i jako smoothie či jako přísada do jogurtu.
Přímou konzumací zkrátka nic neztratíte, obsahují totiž spousta cenných látek i
vitamínů. Pokud to s pěstováním na zahradě myslíte vážně, zvolte pro výsadbu
spíše jílovitou půdu, ta by však měla být vždy dobře propustná. Ani na
chvíli neopomeňte při zasazení stromu dostatek slunce. Ze zralých plodů
můžete připravit skvělý džem. Plody nechte povařit s cukrem, jen je potřeba je
pořádně odpeckovat. Chuť bude srovnatelná s meruňkovou marmeládou. Pokud si na
přípravě dáte záležet, můžete si udělat skvělé zásoby i na zimu.
Zdroje informací: https://www.chatar-chalupar.cz/slivon-spendlik/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)
Komentáře
Okomentovat