Na jižní slunné Moravě už pomalu začínají dozrávat sladké plody šťavnatých meruněk. Dost možná jich i vy budete mít letos dost. Úroda, jak se zdá, bude více než bohatá. Z meruněk si tak můžete udělat velkou zásobárnu vitamínů. Na chladné dny i některé zdravotní neduhy se vám budou skvěle hodit. Šťavnaté ovoce chutná báječně zasyrova i v podobě nejrůznějších kompotů. Některé recepty uvádějí, že meruňky v zavařeninách chutnají lépe bez slupky. Jak ale dostat slupku z meruněk snadno dolů?
Meruňky jsou často plné vody
Přemíra vitamínu C, lahodná chuť, a navíc i nízký počet
kalorií dělá z meruněk doslova super potravinu. Ve 100 gramech se nachází
jen pouhých 50 kalorií. Lidé je konzumují ve velkém množství například při
nedostatku vitamínu C, křehkých kostech, nebo také při zácpě.
Při běžném konzumování je však dobré dát si pozor na obsah
jejich jader, ty mohou být ve větším množství jedovaté. Obsahují látku
zvanou amygdalin. Ta se při rozložení v trávicím traktu mění na jedovatou
látku kyanovodík. U dětí při větším požití může dojít i k náhlé otravě. Vraťme
se teď ale k odstranění slupek.
Meruňky nařízněte do křížku
Jejich slupka je zdánlivě tenčí než obyčejný papír. Jakmile
o ní jen nehtem zavadíte, roztrhne se slupka na kusy. Tepelné opracování
je u meruněk přitom nejčastější metoda.
Do hrnce zanořte všechny důkladně omyté meruňky, které máte
připravené na dezert. Na každé straně je před spotřebou nařízněte do křížku, po
stranách je jemně propíchněte ostrým nožem. Nesmí vám v hrnci žádná z nich
vykukovat. Dostatečné množství vody přiveďte pomalu k varu. Mezitím si v
míse vedle nasypte pár ledů, které zalijte studenou vodou. Meruňky po necelé
minutě varu přendejte do mísy se studenou vodou pomocí děrované lžíce. Během
tohoto procesu můžete vidět, jak se samy slupky odlupují. Na místech, kde k
tomu nedojde si můžete pomoci i ostrým nožem.
Podobným způsobem můžete odstraňovat slupky i z ostatních
druhů peckovitého ovoce. Při konzumaci zdravého stravování je lepší slupku na
ovoci raději ponechat, pod ní se ukrývá vždy nejvíce vitamínů. Blanšírujte
ovoce proto jen v případech, je-li to nutné. Tam kde slupka překáží, tam ji
odejměte, v ostatních případech je lepší konzumovat plody celé.
Jednoduše a rychle
Pokud si chcete loupání peckovitých plodů trochu
zjednodušit, můžete na rychlé odstranění slupek použít i vaši elektrickou
troubu. V předehřáté troubě na 180 stupňů plody nejen rychle dozrají, ale navíc
změkne i jejich slupka, kterou lze odstranit bez problémů i pomocí ostré
škrabky. Podobně bude fungovat i mikrovlnná trouba, jen musíte dát pozor na
rovnoměrné prohřátí plodů. Ovoce může dosáhnout vysoké teploty, berte si proto
na ně ochranné rukavice.
Zdroje informací: https://zahradnidobroty.cz/jak-oloupat-merunku/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat