Přeskočit na hlavní obsah

Jak snadno oloupat meruňky

Na jižní slunné Moravě už pomalu začínají dozrávat sladké plody šťavnatých meruněk. Dost možná jich i vy budete mít letos dost. Úroda, jak se zdá, bude více než bohatá. Z meruněk si tak můžete udělat velkou zásobárnu vitamínů. Na chladné dny i některé zdravotní neduhy se vám budou skvěle hodit. Šťavnaté ovoce chutná báječně zasyrova i v podobě nejrůznějších kompotů. Některé recepty uvádějí, že meruňky v zavařeninách chutnají lépe bez slupky. Jak ale dostat slupku z meruněk snadno dolů? 



Meruňky jsou často plné vody

Přemíra vitamínu C, lahodná chuť, a navíc i nízký počet kalorií dělá z meruněk doslova super potravinu. Ve 100 gramech se nachází jen pouhých 50 kalorií. Lidé je konzumují ve velkém množství například při nedostatku vitamínu C, křehkých kostech, nebo také při zácpě. 

Při běžném konzumování je však dobré dát si pozor na obsah jejich jader, ty mohou být ve větším množství jedovaté. Obsahují látku zvanou amygdalin. Ta se při rozložení v trávicím traktu mění na jedovatou látku kyanovodík. U dětí při větším požití může dojít i k náhlé otravě. Vraťme se teď ale k odstranění slupek.

Meruňky nařízněte do křížku 

Jejich slupka je zdánlivě tenčí než obyčejný papír. Jakmile o ní jen nehtem zavadíte, roztrhne se slupka na kusy. Tepelné opracování je u meruněk přitom nejčastější metoda.

Do hrnce zanořte všechny důkladně omyté meruňky, které máte připravené na dezert. Na každé straně je před spotřebou nařízněte do křížku, po stranách je jemně propíchněte ostrým nožem. Nesmí vám v hrnci žádná z nich vykukovat. Dostatečné množství vody přiveďte pomalu k varu. Mezitím si v míse vedle nasypte pár ledů, které zalijte studenou vodou. Meruňky po necelé minutě varu přendejte do mísy se studenou vodou pomocí děrované lžíce. Během tohoto procesu můžete vidět, jak se samy slupky odlupují. Na místech, kde k tomu nedojde si můžete pomoci i ostrým nožem. 

Podobným způsobem můžete odstraňovat slupky i z ostatních druhů peckovitého ovoce. Při konzumaci zdravého stravování je lepší slupku na ovoci raději ponechat, pod ní se ukrývá vždy nejvíce vitamínů. Blanšírujte ovoce proto jen v případech, je-li to nutné. Tam kde slupka překáží, tam ji odejměte, v ostatních případech je lepší konzumovat plody celé. 

Jednoduše a rychle

Pokud si chcete loupání peckovitých plodů trochu zjednodušit, můžete na rychlé odstranění slupek použít i vaši elektrickou troubu. V předehřáté troubě na 180 stupňů plody nejen rychle dozrají, ale navíc změkne i jejich slupka, kterou lze odstranit bez problémů i pomocí ostré škrabky. Podobně bude fungovat i mikrovlnná trouba, jen musíte dát pozor na rovnoměrné prohřátí plodů. Ovoce může dosáhnout vysoké teploty, berte si proto na ně ochranné rukavice. 

Zdroje informací: https://zahradnidobroty.cz/jak-oloupat-merunku/

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...