Sklizeň jahod se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Je čas věnovat se jahodníkům naplno. Jakmile přijdete o jejich kořeny, plodit vám už příští rok nebudou. Vrhněte se proto co nejdříve na jejich očistu, bohatou výživu a možná jim nezaškodí i malý sestřih, co myslíte? Po sklizni jahod péče o jahodníky teprve začíná. Sklizní plodů to rozhodně nekončí. Jahodníky bývají po oplození nejen schvácené, ale i velmi unavené. Nyní je čas na jejich obnovu.
Co dělat během července
Oberte jahodníkům suché a na první pohled i poškozené listy.
Vyjměte zejména ty, které jsou nemocné a suché. Minimalizujete tím riziko
vzniku chorob i různých škůdců. Zastřižením přimějete rostlinu opět k
novému růstu listů i silnějších kořenů. Stvoly po jednotlivých plodech můžete i
odstřihnout.
Dodejte rostlinám dusík
Postačí smíchat kompost se zeminou. Pokud nemáte kompostu
dostatečné množství, vezměte si na pomoc hnojivo na jahody. Listy budou opět
vitální a živé. Nezapomeňte ani na přiměřenou zálivku. Půda by měla být
vždy jen mírně vlhká. Jakmile to se zálivkou přeženete, riskujete vznik
zahnívání kořenů. Dejte si
proto na tomto procesu záležet co nejvíce. Novým sazenicím vyměňte i
jejich vlastní půdu. Sázet jahody na stále stejný záhon nemusí být pro plody
rostliny příliš efektivní. Lépe uděláte, když je přesadíte do méně unavené
půdy. Než rostliny jahod ale zasadíte, ujistěte se, že jste půdu zbavili
veškerého plevele. Snažte se vyplít každý kousek záhonu. Jakmile to
neuděláte, přijdou jahody hned v začátku o vodu i živiny. Plevel jim je snadno
přebere. Pro výsadbu zvolte nejlépe slunné, teplé místo. Nezapomeňte, že plody
jahod mají rádi slunečné i teplé místo.
Záhon zamulčujte
Abyste se mohli zbavit nevítaného plevele nadobro, bude
nejlepší záhon zamulčovat. Rozložte na záhon listy, posekanou trávu, nebo
slámu. V době velkého parna bude záhon díky tomu lépe udržitelný. Půda zůstane
díky mulčování vždy přiměřeně vlhká.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/jahodniky-po-sklizni-co-delat-lepsi-uroda/
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat