Pečící papír často svádí k opakovatelnému využití. Kdo pečící papír použije vícekrát, riskuje tím především svoje vlastní zdraví. Také rádi šetříte čas a sáhnete vždy po něčem jednorázovém? Ne vždy vám to může na podruhé přinést stejně dobrou službu. Obzvlášť to platí u pečícího papíru.
Pečící papír
Pečící papír je odolný vždy proti mastnotě, vysokým teplotám i vlhkosti. Je potažený látkou zvanou silikon a to především proto, aby se na něm jídlo během pečení nepřichytávalo. Pečící papír z celulózy, který je často hnědý, se mnoha případech vyběluje i pomocí látky zvané chlór. Při vysokých teplotách se z něj mohou dále uvolňovat toxické látky, tzv dioxiny. V momentě, kdy se dostanou do těla, mohou způsobit paseku v trávicím traktu. Rozhodit mohou ale i hormonální rovnováhu, snížit mohou i plodnost, v ojedinělých případech může dojít i ke vzniku rakovinotvorných buněk.
Papír, který navíc při pečení praská, uvolňuje do pečeného pokrmu i různé částice. Pokud nemáte deklarovaný bezpečný produkt v rukou, nepečte na něm raději vůbec. Některé pečící papíry mohou být závadné, vždy je třeba ujistit se o složení přímo na obalu daného výrobku.
U pečícího papíru je vždy rozhodující i teplota, kterou během přípravy používáte. Při překročení teplot může dojít k uvolnění nebezpečných částic, navíc životní prostředí je jeho výrobou zatěžované nejvíce. Často jeho části končí až v kompostu, kde je tento tip papíru již nerozložitelný. V řadě případů je lepší místo pečícího papíru vrátit se ke starým osvědčeným metodám.
Jak správně pečící papír používat
Teplotu v troubě nastavte maximálně na 220 stupňů, pečící papír používejte vždy jednorázově. Jakmile vám doslouží, vyhoďte ho nejlépe do komunálního odpadu. Na místo pečícího papíru použijte raději olej a strouhanku. je to více zdravé a bezpečné.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/domacnost/pecici-papir-opakovane-pouziti-chyba-zdravi-problem/
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat