Sezóna zavařování je v plném proudu. Bohatá sklizeň ovoce láká k uskladnění zásob na zimu. Ať již budete zavařovat v hrnci, mikrovlnce, troubě nebo v myčce na nádobí, vždy se ujistěte, kolik cukru do sklenice dáváte.
Pozor na množství cukru
Zavařování neznamená mít v ovoci jen přesládlé nálevy.
Ochutit je můžete i jinak než kilem cukru. Léto se dá zavřít do sklenic i bez
chemických procedur. Vezměte si na pomoc sladší plody, pektin, nebo stévii
v prášku. Vyhněte se nadměrným kaloriím. Cukr snižte na minimum.
I když cukr brání v množení mikroorganismů, ne vždy je ho
potřeba v tak hojném množství. Povaříte-li letní úrodu v malém množství vody, i
tak bude ovoce zbaveno všech nevítaných bakterií a mikroorganismů,
navíc bude i sladší, pokud přidáte do vody dvě hrsti rozinek. Sušené plody
vinné révy se o přirozenou sladkou šťávu postarají sami. Koneckonců pomůže
přirozeně i pektin. Přirozený pektin je pro zavařování i želírování zdravým
pomocníkem. Možné je ale použít i alternativní sladidla jako je například
xylitol a erythritol. Výhodou je, že jsou tyto přírodní sladidla
nízkokalorická. Obavy o příliš vysokou hladinu cukru mít tedy nemusíte.
Přírodní cukry
Xylitol patří do skupiny přírodních cukrů, které mají vliv i
na váš glykemický index. Pokud ho použijete místo normálního cukru, bude vás
lépe chránit i před vznikem zubního kazu. Naopak erythritol, který
nemetabolizuje ocení především cukrovkáři. Podporuje zdraví střevní
mikroflóry, funguje na bázi účinných prebiotik. V každém z přírodních cukrů
je možné vybrat nějaká pozitiva. Tepelné zpracování a sterilizace bude na
základě zpracování ovoce zcela nevyhnutelné. Tak co, troufnete si na zavařování
ovoce bez cukru?
Chuť ovoce lze zvýraznit i kapkou citronu, přidáním
soli, i malým množství sirupu. Je jen na vás pro jaký typ slazení se
rozhodnete. Na zahuštění můžete použít kromě pektinu i zdravé chia semínka.
Sklenice i víčka je nutné udržet při zavařování v naprosté čistotě.
Příprava ovocné zavařeniny bez cukru může vypadat i
následovně. Dva hrnky pokrájeného ovoce svařte ve dvou hrnkách vody. K ovoci
přidejte jednu až dvě lžičky stévie v prášku. Nakonec vmíchejte jednu lžičku
pektinu rozpuštěnou v jedné deci vody. Obsah směsi zahřejte a vařte po dobu
zhruba deseti minut. Pomocí tyčového mixéru docílíte hladké konzistence.
Zavařeninu můžete použít na cokoliv, nejlépe chutná na koláčích. Sladkokyselá
chuť ovoce podtrhne chuť báječně nadýchaného těsta.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarovani-bez-kalorii/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat