Jste na sbírání ořechů u aleje stromů zvyklí spíše na sklonku podzimu? Nemusíte čekat již tak dlouho, vhodná doba je i během léta. Ořechy mají touto dobou v sobě ukryté velmi cenné látky. Minerály jako měď, mangan, zinek, draslík nebo vápník nepřipraví o pravou ořechovou chuť nikoho. I když jsou ořechy často v zelených obalech ještě zapouzdřené, nic to nemění na jejich báječné chuti. Zkuste je i vy.
Nezralé ořechy? Ano!
Na sběr nezralých ořechů se vydejte nejlépe na konci dne, v červencový podvečer. Zprvu vyzkoušejte pomocí špendlíku stav dužiny. Pokud bude dužina na první pokus měkká, můžete se dát směle do sběru plodů. Ořechy vám po konzumaci pomohou se zánětlivými onemocněními, při trávicích obtížích, ale i v době, kdy máte potíže s kožním poraněním. Na jejich blahodárné účinky nedají dopustit i sami přírodní léčitelé. V plodech některých stromů se skrývá velká přírodní síla.
Zdravé tuky, vysoký obsah vlákniny i antioxidanty posilují vaši zdravou imunitu. Ořechy se zkrátka vyplatí sbírat za všech okolností. Sbírejte jich vždy tolik, kolik jich sami spotřebujete. Velmi rychle se po sběru kazí. Vybírejte ořechové koule bez oťuku, či jiných hlubších otlaků. Jejich vady na kráse zkrátka po uložení do košíčku nepřehlížejte, nemuselo by se vám to vyplatit.
Ořechy uleví i kožním zánětům
Nasbírali jste ořechů dost? Pak si jich hrst vyloupejte a zalijte je 200 ml vroucí vody. Ořechy ve vodní lázni chvíli povařte a přiklopte je i pokličkou. Gázu určenou pro léčbu kožních neduhů do vroucí směsi namočte a nechte zchladnout na příjemnou teplotu těla. Postižená místa gázou opakovaně potírejte, uvidíte za chvíli tu úlevu.
Kandované ořechy
Dostali jste chuť na něco exkluzivního? Namočte ořechy do vody a propíchněte je v místě středu jehlou. Vodu po dobu 14 dní pravidelně vyměňujte za novou. Po dvou týdnech ořechy uvařte a znovu propíchněte jehlou. Poté svařte cukr s vodou tak, aby vznikl hustší sirup. Přidejte citronovou kůru, kardamon, skořici a nakonec i vanilku. Ořechy nechte v nálevu 24 hodin louhovat a pak je opět přiveďte k varu. Až zchladnout, tak nechte zcukernatělé ořechy 20 minut ve sklenicích sterilizovat. Lepší kandované ořechy snad ani neexistují, vyzkoušejte to.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zdravi/nezrale-orechy-vyuziti/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat