Existuje mnoho způsobů, jak pít čaj smysluplně a navíc elegantně. Podle společenské etikety by vám však nemělo ujít několik důležitých bodů.
Základní pravidla
S lžičkou o šálek čaje zásadně necinkejte a v žádném případě
nezdvihejte ani malíček do strany. Všechny prsty nechte při pití šálku
položené na oušku. Pan William Hanson, britský expert na společenské chování,
který si potrpí nejen na správnou etiketu by vám vytkl u pití čaje nejspíš i
sebemenší chybu. Na co si dát při pití teplého nápoje pozor?
Míchejte od shora směrem dolů
Krouživými pohyby byste jen zbytečně naráželi na křehké
stěny keramického hrnečku. Zvonivé pazvuky ruší navíc pohodu při šálku čaje. Šetrným
mícháním se naopak později vyhnete i zbytečnému potřísnění ubrusu.
Agresivní míchání může často zapříčinit zbytečnou katastrofu, která v případě
textilního ubrusu může být i nenávratná. Lžička je nástroj, se kterým byste se
měli naučit dobře zacházet.
Čajový sáček
V lepších zařízeních se podání šálku čaje servíruje zásadně
jen bez něj. Pokud se vám ale v hrnku čajový sáček objeví, zásadně ho z hrnku
nevytahujte a požádejte o talířek, na který budete moci čajový sáček odložit. Nikdy
ho neodkládejte ani na podšálek, na kterém stojí váš šálek čaje. Mohlo by
se snadno stát, že hrnek převrhnete, nebo že obarvený šálek čaje znečistí
ubrus.
Čaj nekonzumujte nikdy horký
Podávání čaje v rozumné dávce hraje zásadní roli. Čaj by
neměl být nikdy vařící a jeho teplota by se měla pohybovat mezi 50 až 60 stupni
Celsia. Teplota hraje prim i pro správné udržení tekutin v těle. Jakmile
je čaj příliš horký, tělo se může rychle dehydratovat. Správná teplota horkého
nápoje předchází i nevhodnému usrkávání, které je ve společnosti při šálku čaje
tabu.
Nepozorujte ostatní z poza rohu šálku
Pokud máte ve zvyku držet šálek čaje stále u úst, dejte
dobrý pozor na to, v jaké výšce se váš šálek čaje nachází. Je krajně
nevhodné, dívat se skrze šálek na protější hosty. Při pití šálku čaje je
povoleno dívat se pouze na okraj šálku. Jakmile šálek zakrývá váš zrak, jedná
se o nevhodné společenské chování. Při pití čaje je dovoleno zavřít oči, nebo
se dívat na dno šálku.
Spousta lidí dělá při míchání i samotné konzumaci čaje velké
chyby. Udržet pozornost zásadního společenského chování není občas zcela
stoprocentní. Myslet byste měli v zásadě i množství podávaného čaje. Při
větším počtu lidí je dobré nachystat dostatek druhů čaje. Ne každý může
stát o silný černý čaj. Mějte pro jistotu nachystané tři druhy čaje, zelený,
černý nebo i bylinkový. Všechny tři druhy čaje můžete připravit do větších
konvic. Není větší ostudy, než když čaj na někoho nevyjde. K servírovacím
konvicím přidejte i vhodně objemné šálky na pití. Zkontrolujte, zdali jsou vždy
v dobrém stavu. Prasklé šálky s chybějícími oušky raději odstraňte. Vyberte jen
ty, které vám během konzumace budou dobře sloužit.
Šálky podávejte výhradně jen umyté, horké a suché. Čajový
servis by měl být před podáním čaje vždy kompletní.
Zdroje informací: https://www.napiti.cz/clanek-cajova-etiketa-jak-na-piti-caje.html
Náhledové foto: Pixabay
Komentáře
Okomentovat