Letošní úrodě slunce moc nepřálo. V červenci, kdy převládaly spíše deštivé dny se nedařilo vícero plodům na zahradě. Zejména rajčata zůstala zelená, nedozrálá a proporčně i dost malá. Přitom jim lze pomoci snadno ke zralosti.
Slunce především
Ze všeho nejvíc vyberte sluncem prosvícené místo. Ideální
bude polostín. Důležitou roli hraje přítomnost tzv. lykopenu. Jak nejrychleji
získat rudou barvu plodů? Rajčata mají ráda stálou teplotu. Na to, aby mohla
rajčata produkovat lykopen, potřebují plody teplotu kolem 20 stupňů
Celsia. Jakmile teploty klesnou na nižší stupeň, je na rajčata zima. Při
teplotách nad 30 stupňů Celsia začnou plody vyloženě přezrávat.
S plody rajčat to na zahradě není nikterak jednoduché. Je
třeba je uchránit před větrem, či prudkým průvanem. Jakmile se větve
polámou, z úrody prakticky nic nezbude. Dbejte i na propustnost půdy. Půdu
volte raději teplou, dobře propustnou. Živiny se potřebují dostat zpravidla až
ke kořínkům rostlin.
Udržujte pravidelnou zálivku
Jakmile rajčata zmáčíte velkým proudem vody, nic dobrého od
toho nečekejte. Jakmile dojde k přemokření kořenů, můžete se zdravými plody
pomalu rozloučit. Kořeny začnou zahnívat vždy ve chvíli, kdy se dostanou do
styku s velkým množstvím vody. Rajčata proto udržujte jen ve vlhké půdě.
Spíše než zálivka bude důležité nemáčet jejich listy. Rajčata to příliš ráda
nemají.
Nechte rajčata v šoku
Aby mohla dříve dozrát, je třeba omezit zálivku úplně.
Rostlinu rajčat vytrhněte spolu i s kořeny a zavěste ji plody vzhůru, nejlépe
tam, kam slunce vůbec nechodí. Na dozrání plodů vyberte co nejtmavší místo. Plody
je třeba udržet zdravé, bez známek hniloby i plísně. Plody, na které je
venku příliš velká zima, mohou dozrát i uvnitř vašeho interiéru. Sklízejte je
nejlépe s co nejdelšími stonky.
Jak docílit toho, aby rajčata byla červená a trochu i více
šťavnatá? Přidejte k nim zralý banán, rajče nebo jablko a možná uvidíte
zázraky. Barva se ze zelené bude měnit na červenou.
Omezte přítok živin
Jak zabránit toku živin snadno a jednoduše? Na pomoc
si vezměte vydezinfikované párátko. Neváhejte ho zapíchnout do stonku ve výšce
15 cm nad zemí pod prvním trsem plodů rajčat. Jakmile se přísun živin přeruší,
rajčata začnou mnohem rychleji dozrávat.
Kdy rajčata nejlépe sklidit
Rozměklá, přezrálá rajčata vám budou ze zahrady jen těžko
chutnat. Sbírejte je ze šlahounů raději poloměkká. Dbejte i na to, aby byla
dobře vybarvená. Žlutá, červená anebo oranžová budou chutnat nejlépe. Upravit
se dají na mnoho nejrůznějších způsobů, hodí se do pizzy, zeleninových salátů,
gurmánských omáček apod. Skvěle budou chutnat i naložené. Pro výraznější chuť
nezapomeňte na jablka, skořici či hřebíček.
Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/rajcata-zelena-barva-dozravani-rady-tipy-jak-na-to/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat