Pro ty, kteří nikdy moc rádi nevaří jsou nádoby na jídlo řešitelnou volbou. Dnes seženete jídlonosičů na trhu celou řadu, od různých velikostí, materiálů, i producentů, kteří jídlonosiče po řadu zkušených let houfně vyrábějí. Nesáhnete vedle, pokud si vybere plastové, nerezové, titanové, nebo třeba i ty, které jsou vyrobeny z hliníku. Určité rozdíly však mezi nimi přeci jen jsou. Pojďme se nyní podívat na jejich detaily.
Jídlonosiče z plastu
Patříte mezi ty, kteří nechtějí mít zahlcenou planetu
plasty? Opakovaně využitelné plasty mírní jejich dopad. Plastový jídlonosič se
dá využít opakovaně. Snese dobře i prudké změny teplot. Vydrží v mrazáku pod
mínus 40 stupňů Celsia, ale i tam, kde teploty převyšují 85 stupňů.
Plastové nádoby se dají navíc bez problému ohřívat v mikrovlnné troubě. Dobře
snesou i myčku na nádobí. Jen na jednu věc je třeba dát dobrý pozor. Plasty by
neměly obsahovat v žádném případě ftaláty neboli složku BPA. Chráněny by měly
být tzv. certifikátem i zárukou na zdravé plasty.
Nerezové jídlonosiče do mikrovlnky nedáte
Pokud chcete kvalitu, i ta může mít místy své úskalí. Pokud
si budete chtít ohřát jídlo, nerezovým nádobám se v mikrovlnné troubě raději
vyhněte. Do myčky je naopak můžete dát bez problémů. Jsou bytelné a dlouho vám
i vydrží. Nenasakují na rozdíl od plastových nádob žádný pach ani
potravinářské barvivo. Nevýhodou je jejich vyšší hmotnost i cena za kterou
se v obchodech prodávají. Jejich životnost nese však mnohdy vysokou kvalitu.
Exkluzivní jídlonosiče z titanu
Chcete nádobí, jenž splní všechna vaše očekávání? Pak jedině
titan. Je zdravotně nezávadný, lehký do ruky a snadno se i udržuje. Nevede
navíc teplo, tudíž jídlo, které si přinesete domů, si bude déle udržovat svoji
teplotu. Je také třeba počítat s vyšší cenou za výrobek.
Hliník
Hliník se odstěhoval do Humpolce. Možná i vás tato věta z
onoho známého filmu "Marečku, podejte mi pero " nasměřuje stejným
směrem. Ano, hliník se dnes pro nepohodlí materiálu moc nevyužívá. Řada
výrobců od hliníku ustupuje. Hliník způsobuje řadu zdravotních rizik. Navíc se
nedá pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě vůbec využít.
Pokud si z uvedených jídlonosičů nemůžete stále vybrat,
používat na přenos i ohřev jídla můžete nakonec i ty, které jsou vyrobeny ze
skla či keramiky. Jen počítejte s větší křehkostí.
Zdroje informací: https://pekne-bydleni.cz/jak-vybrat-jidlonosic-podle-materialu/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková
.jpg)
Komentáře
Okomentovat