Máte pocit, že mouka do chladu vůbec nepatří? Právě naopak. Díky nízkým teplotám je možné zlikvidovat moly ve všech různých vývojových stádiích.
Mražená mouka?
Čerstvě zakoupené balíčky mouky z obchodu nechte před
uskladněním důkladně zmrazit. Jinak si zaděláte na pěknou neplechu. Pokud
nechcete později honit moly v kuchyni, zbavte se jich dříve, než uložíte mouku
do spíže. Vajíčka i larvy molů si jinak budou dlouhodobě lebedit nejen v
mouce, ale i u vás doma. Potravinové moli se rychle množí a dostanou se
téměř všude. Pokud jim neřeknete stop, budete je mít nejspíš v celém interiéru.
Jemné bílé pavučinky jsou jasným signálem toho, že se v mouce moli ukrývají.
Zlikvidovat moli je však nutné hned v jeho prvopočátcích. Jinak je máte
všude.
Dejte mouku do mrazáku
Zbavte se okřídlených, šedohnědých motýlků dříve, než bude
docela pozdě. Nechte mouku promrznout alespoň čtyři dny. Nepodceňujte čas,
při kterém je potřeba vajíčka nebo larvy zahubit. Jakmile okem neviditelná
vajíčka projdou mrazem, mouka bude i tak ke konzumaci bezpečná. Pokud již má
zárodky larev, či se na stěnách papírového sáčku tvoří pavučiny, bude spíše na
vyhození i bez rozdílu toho, jestli jste moly zlikvidovali či nikoliv. Jde o
to, aby moli z jednoho sáčku nenapadli ostatní zásoby mouky. Zásoby za tisíce
korun by byly v tu chvíli nejspíš také na vyhození. Hlídejte proto každý
balíček, který si přinesete domů z obchodu. Stačí malá nepozornost a moli mohou
být u vás doma v mžiku.
Jak uložit sáček mouky na mrazák
Mouka v papírovém sáčku podlehne snadno v nechráněném obalu
vlhkosti. Obal mouky proto zabalte do nepropustného sáčku na zip. Jedině tak
můžete mouku udržet kousek dál od velkého maléru. Nesmí se dát do mouky
voda, jinak byste mohli bojovat navíc i s nezvanými plísněmi. Mráz zaručeně
na moly zabere, a to i přes to, když bude mouka chráněna nepropustným obalem.
Bohatě postačí, když mouka projde mrazem. Mouka bude již poté v bezpečí a
žádný mol z ní již nevyletí.
Všeobecně platí, že mouka patří k základním potravinovým
složkám, kterých by mělo být doma vždy jen tolik, kolik jich je potřeba. Kdo
nemá možnost mouku skladovat ve velkých zásobách na patřičných místech a v
optimálních podmínkách, ten by se měl gigantickým syslím zásobám raději
vyvarovat. Mouce škodí nejenom vlhkost, ale i světlo. Moli se ukrývají
nejčastěji pod spoji lepeného sáčku. Na první pohled se může tedy zdát, že je
mouka zcela zdravá. Nenechte se však zmýlit. Dobře promrzlou suchou mouku přesypte
a uložte nejlépe do průhledných sklenic. Průběžně kontrolujte její kvalitu.
Skladujte ji na suchém místě nejlépe s teplotami kolem 18 stupňů Celsia. Pozor
i na nasákavost pachů z ostatních potravin. Mouku držte proto vždy dál od
ostatních zdrojů potravin. Jedině tak ji můžete udržet až do doby její
spotřeby.
Zdroje informací: https://bydlimeutulne.cz/dejte-mouku-do-mrazaku-duvod-vyuziti-skladovani/
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat