Řeknou-li se rajčata, mnohým z vás ze syrových plodů naskáče až husí kůže. Ne každý má rád jejich tvrdá semínka a dužnatou strukturu. V podobě sušených plodů si je možná zamilují i ti, co by rajče nikdy sami nepozřeli. Sušené plody v troubě chutnají totiž úplně jinak.
Rajčata a jejich sklizeň
Byla u vás letošní úroda rajčat až nadprůměrná? Máte zralých
rajčat na zahradě nespočet a nevíte co s úrodnými plody dělat? Usušte je na
zimu v troubě a nechte jejich chuť proniknout i do těch nejlahodnějších pokrmů.
Mnohé překvapí konzistencí, jednoduchostí i nápaditostí. Letní plody
nepatří jen do běžných zeleninových salátů, zkuste to letos s plody rajčat
trochu jinak. Nebudete potřebovat pro tentokrát sušičku, ani složitý postup na
přípravu. Dostanou vás až na kolena pronikavou vůní i intenzivní chutí. Postačí
správně nastavit troubu.
Vyberte spíše menší plody
K sušení rajčat vyberte nejlépe jen ty plody, které obsahují
méně semínek i šťávy. Jinak se při sušení rajčat zbytečně dlouho načekáte. V
troubě regulujte teplotu vždy dle jejich vlastních potřeb. U větších plodů bude
potřeba ponechat rajčata v troubě vždy o něco déle. Zprvu je ale omyjte a
nakrájejte na tenké měsíčky. Teprve poté je vyskládejte na plech s pečícím
papírem. Vložte je do rozehřáté trouby na 65 stupňů Celsia, postupně s polo
otevřenými dvířky přidejte ještě o deset stupňů navíc. Rajčata sušte v průměru
5-7 hodin. Podle toho, jak velké plody na pečícím papíře máte. Výsledkem by
měla být sušená měkká rajčata, která bude potřeba po zchlazení ještě ochutit.
Připravte si mezitím několik sterilních lahví i s uzávěrem.
Jak rajčata ochutit
Budete potřebovat na plátky nakrájený česnek, bylinky a za
studena i lisovaný olivový olej. Nejvíce se do chuti trefíte s tymiánem,
chilli, nebo saturejkou. Nezapomeňte však, že plody musí zůstat v oleji celé
zanořené. Jedině tak získají tu správnou chuť. Rajčata řádně vložte dovnitř
a uzavřete spolu i s bylinkami a olejem pod víčko. Olej by měl dosahovat
nejlépe až k samému okraji. Temné a chladnější místo zaručí jejich dlouhou
expiraci. Pokud se vyhnete vlhkosti, či nesprávnému postupu, vydrží vám takto
naložené i několik dlouhých měsíců. A to se na letošní zimu opravdu vyplatí.
Zdroje informací: https://www.nkz.cz/videa/suseni-rajcat-v-troube-snadny-trik-na-uchovani-chuti
Náhledové foto: Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat