Bukvic, jimž se někde neřekne dohromady jinak než betonika, můžete při podzimní procházce lesem najít celý pytel. Nejsou určena jen pro hladovou zvěř, pochutnat si na bukvicích můžete i vy. Čerstvě opražené plody vám budou chutnat nejvíce. Můžete si z nich připravit i dobrý šálek kávy.
Bukvice znají lidé odjakživa
Bukvice znali lidé již dávno ve středověku jako ozdravný prostředek
na různé zdravotní neduhy. Moderní doba bohužel nad tímto unikátním bohatstvím
spíše pohasnula. Pojďme si drobné plody bukvic znovu připomenout. V
České republice je najdete růst téměř všude, jen na horách jich je
nedostatek.
Tepelná úprava je nevyhnutelná
Hned na začátku je třeba říci, že bukvice je možné
konzumovat až po tepelné úpravě, Obsahují látky zvané saponiny, které v syrovém
stavu působí na lidský organismus spíše negativně. Po pozření v syrovém
stavu způsobují bukvice zažívací potíže v podobě průjmu. Chutnat vám budou
nejlépe sušené v troubě, či pražené v podobě přípravy čerstvé kávy.
Vyloupejte semena ze slupek
Dá to sice práci, ale pro přípravu lahodných receptů bude
loupání bukvic zcela nevyhnutelné. Pro snadnější úpravu spařte bukvice
nejlépe vařící vodou. Poté co z nich vyloupete semínka je můžete vložit na
středně rozpálenou pánev.
Opražte je na suché teplé pánvi dozlatova. Jakmile nasáknete
při pražení do nosu jemnou oříškovou vůni, je na čase s pražením bukvicových
semínek přestat. Jemně upražená semínka poslouží jako přísada do nejrůznějších
moučníků, pomazánek či jako zdravá pochutina k televizi. Kdo chce, může si
semínka i jemně ochutit. Naslano i nasladko, budou chutnat skvěle. Chuť
těchto plodů se nese v duchu jemně oříškové chuti. Připomínat vám tak budou
nejčastěji chuť mandlí, pistácií, či lískových oříšků.
Káva z bukvic
Bukvice po opražení do tmavší barvy, poslouží skvěle jako
bezkofeinový preparát. Jakmile semena bukvic více opražíte, rozemelte je po
zchlazení nejlépe na jemný prášek. Oříškový nápoj bude mít nezapomenutelnou
chuť jako kdysi v dobách, kdy kávu považovaly za velmi drahý produkt. Dostupný
byl jen u zámožně bohatých rodin. Tímto benefitem podpoříte nejen funkci
mozku, ale doplníte tím i obsah esenciálních mastných kyselin, které vaše tělo
k životu potřebuje. Díky bukvicím zkrátka ušetříte za jinak drahé oříšky,
chutnat vám budou lépe než kdejaké mandle z obchodu.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/bukvice-a-jejich-kuchynska-uprava/
http://www.apiastrum.cz/2018/11/napoj-z-prazenych-bukvic-kava-z-bukvic.html
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat