Přeskočit na hlavní obsah

Jak využít bukvice? Nejsou jen pro zvířata

Bukvic, jimž se někde neřekne dohromady jinak než betonika, můžete při podzimní procházce lesem najít celý pytel. Nejsou určena jen pro hladovou zvěř, pochutnat si na bukvicích můžete i vy. Čerstvě opražené plody vám budou chutnat nejvíce. Můžete si z nich připravit i dobrý šálek kávy. 



Bukvice znají lidé odjakživa

Bukvice znali lidé již dávno ve středověku jako ozdravný prostředek na různé zdravotní neduhy. Moderní doba bohužel nad tímto unikátním bohatstvím spíše pohasnula. Pojďme si drobné plody bukvic znovu připomenout. V České republice je najdete růst téměř všude, jen na horách jich je nedostatek. 

Tepelná úprava je nevyhnutelná

Hned na začátku je třeba říci, že bukvice je možné konzumovat až po tepelné úpravě, Obsahují látky zvané saponiny, které v syrovém stavu působí na lidský organismus spíše negativně. Po pozření v syrovém stavu způsobují bukvice zažívací potíže v podobě průjmu. Chutnat vám budou nejlépe sušené v troubě, či pražené v podobě přípravy čerstvé kávy.

Vyloupejte semena ze slupek

Dá to sice práci, ale pro přípravu lahodných receptů bude loupání bukvic zcela nevyhnutelné. Pro snadnější úpravu spařte bukvice nejlépe vařící vodou. Poté co z nich vyloupete semínka je můžete vložit na středně rozpálenou pánev.

Opražte je na suché teplé pánvi dozlatova. Jakmile nasáknete při pražení do nosu jemnou oříškovou vůni, je na čase s pražením bukvicových semínek přestat. Jemně upražená semínka poslouží jako přísada do nejrůznějších moučníků, pomazánek či jako zdravá pochutina k televizi. Kdo chce, může si semínka i jemně ochutit. Naslano i nasladko, budou chutnat skvěle. Chuť těchto plodů se nese v duchu jemně oříškové chuti. Připomínat vám tak budou nejčastěji chuť mandlí, pistácií, či lískových oříšků.

Káva z bukvic

Bukvice po opražení do tmavší barvy, poslouží skvěle jako bezkofeinový preparát. Jakmile semena bukvic více opražíte, rozemelte je po zchlazení nejlépe na jemný prášek. Oříškový nápoj bude mít nezapomenutelnou chuť jako kdysi v dobách, kdy kávu považovaly za velmi drahý produkt. Dostupný byl jen u zámožně bohatých rodin. Tímto benefitem podpoříte nejen funkci mozku, ale doplníte tím i obsah esenciálních mastných kyselin, které vaše tělo k životu potřebuje. Díky bukvicím zkrátka ušetříte za jinak drahé oříšky, chutnat vám budou lépe než kdejaké mandle z obchodu.  

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/bukvice-a-jejich-kuchynska-uprava/

 http://www.apiastrum.cz/2018/11/napoj-z-prazenych-bukvic-kava-z-bukvic.html

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...