Na první pohled vypadají oba druhy zeleniny stejně. Pastiňák i petržel mají bílý kořen. Rozdílné jsou především v chutích. Pastiňák je mnohem sladší, jako zeleninové pyré se skvěle hodí i k masu. Je výživný a dá se skvěle i zapékat. Petržel má pro změnu silné aroma, v polévce bude tudíž nepřehlédnutelná. Pokud budete chtít petržel skladovat, dejte pozor na vysychání. Zpracujte ji nejlépe čerstvou. Pastiňák i petržel si pro změnu uložte na zimu. Vybírejte tmavší, chladnější místo. Sklep bude na uskladnění zeleniny nejideálnější, jen pozor na vlhkost.
Zapečený pastiňák
Zapečený pastiňák chutná podobně jako sladké brambory. Dusit
ho můžete i na mírném ohni v páře. Skvěle bude chutnat i se sýrem. Postačí
ho nakrájet na plátky, mírně osolit a opepřit. Potřebovat budete zhruba 700
gramů pastiňáku.
Plátky rozložte nejlépe do máslem vytřené zapékací mísy.
Nastrouhaný sýr, zhruba 120 gramů rozložte rovnoměrně do mísy tak, aby pastiňák
zakryl celou plochu jednotlivě nakrájeného pastiňáku. Pokladených vrstev si
můžete udělat hned vícero, posypat je můžete i jemnou strouhankou. Ve vyhřáté
troubě pečte pastiňák nanejvýš 15 minut. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou
kaši.
Jak od sebe rozeznat kořeny
Kořen petržele je štíhlejší a mnohdy než u pastiňáku také
delší. Petržel se na první pohled více špičatí. Odlišnost pastiňáku a
petržele prozradí i obyčejná nať, která vykukuje těsně nad plodem. U
petržele je nať pěkně vystouplá, kdežto u pastiňáku je spíše propadlá.
Pokud nožem seříznete svršek petržele, rázem vám zfialoví, u
petržele zůstane celý kořen bílý. Navíc vám po vůni bude připomínat nasládlou
mrkev. Má totiž třikrát více cukru.
Pastiňák se na rozdíl od petržele dá využít i na různé
zeleninové smoothie. Chuťově dobře ladí s mrkví, či červenou řepou. Petržel
využijete nejlépe do silnějšího zeleninového vývaru. Odvděčí se nejen krásnou
vůní, ale výraznou chutí. V zimním období bude na imunitu nejlepší.
Zdroje informací: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12931-petrzel-vs-pastinak-vypadaji-stejne-ale-chutnaji-jinak-jak-j
https://www.ireceptar.cz/zahrada/pastinak-a-petrzel-rozdily-vyuziti/
Náhledové foto: Pixabay

Komentáře
Okomentovat