Přeskočit na hlavní obsah

Pastiňák není petržel, v čem se vlastně liší

Na první pohled vypadají oba druhy zeleniny stejně. Pastiňák i petržel mají bílý kořen. Rozdílné jsou především v chutích. Pastiňák je mnohem sladší, jako zeleninové pyré se skvěle hodí i k masu. Je výživný a dá se skvěle i zapékat. Petržel má pro změnu silné aroma, v polévce bude tudíž nepřehlédnutelná. Pokud budete chtít petržel skladovat, dejte pozor na vysychání. Zpracujte ji nejlépe čerstvou. Pastiňák i petržel si pro změnu uložte na zimu. Vybírejte tmavší, chladnější místo. Sklep bude na uskladnění zeleniny nejideálnější, jen pozor na vlhkost. 



Zapečený pastiňák

Zapečený pastiňák chutná podobně jako sladké brambory. Dusit ho můžete i na mírném ohni v páře. Skvěle bude chutnat i se sýrem. Postačí ho nakrájet na plátky, mírně osolit a opepřit. Potřebovat budete zhruba 700 gramů pastiňáku.  

Plátky rozložte nejlépe do máslem vytřené zapékací mísy. Nastrouhaný sýr, zhruba 120 gramů rozložte rovnoměrně do mísy tak, aby pastiňák zakryl celou plochu jednotlivě nakrájeného pastiňáku. Pokladených vrstev si můžete udělat hned vícero, posypat je můžete i jemnou strouhankou. Ve vyhřáté troubě pečte pastiňák nanejvýš 15 minut. Jako přílohu můžete zvolit bramborovou kaši. 

Jak od sebe rozeznat kořeny

Kořen petržele je štíhlejší a mnohdy než u pastiňáku také delší. Petržel se na první pohled více špičatí. Odlišnost pastiňáku a petržele prozradí i obyčejná nať, která vykukuje těsně nad plodem. U petržele je nať pěkně vystouplá, kdežto u pastiňáku je spíše propadlá. 

Pokud nožem seříznete svršek petržele, rázem vám zfialoví, u petržele zůstane celý kořen bílý. Navíc vám po vůni bude připomínat nasládlou mrkev. Má totiž třikrát více cukru. 

Pastiňák se na rozdíl od petržele dá využít i na různé zeleninové smoothie. Chuťově dobře ladí s mrkví, či červenou řepou. Petržel využijete nejlépe do silnějšího zeleninového vývaru. Odvděčí se nejen krásnou vůní, ale výraznou chutí. V zimním období bude na imunitu nejlepší. 

Zdroje informací: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/12931-petrzel-vs-pastinak-vypadaji-stejne-ale-chutnaji-jinak-jak-j

https://www.ireceptar.cz/zahrada/pastinak-a-petrzel-rozdily-vyuziti/

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...