Nemáte kam složit vaši pracně sesbíranou úrodu? I jablka mohou vydržet půl roku čerstvá a lahodná. Jen musíte vědět, jak na to. Sklízet plody ve správný okamžik je klíčem k prvnímu úspěchu. Od září do října přijde jejich i váš čas. Pospěšte si dříve, než jablka spadnou na zem.
Jablka sbírejte i se stopkou
Pokud chcete udržet jablka co nejdéle v dobré kondici, bude
zapotřebí sesbírat je ještě dříve. než spadnou všechna na zem. Otlučená
jablka velmi rychle podlehnou zkáze, kdo má možnost, může je sbírat i za
pomoci zahradnických nůžek, ale jen se stopkou. Bez stopky jablka rychle
vysychají a podléhají často i rychlým hnilobám. Buďte proto při sběru velmi
šetrní. K uskladnění vybírejte jen zdravé plody.
Plody ukládejte nejlépe do proutěného košíku
S plody během sběru zacházejte velmi šetrně, tak, aby se
plody nepomačkaly ani vzájemně neotloukly. Jakmile dojde k narušení celistvé
slupky, hrozí vznik plísní i bakterií. Otlučené plody zpracujte nejlépe do
štrúdlu, nebo jablečného koláče.
Pozor na přezrálé plody
Plody jablek by měly mít v ideálním případě hnědá jadýrka.
Jakmile jsou na pohmat měkká, svědčí to o jejich přezrálosti. Takové plody se
budou hodit spíše k moštování. Jablka vybírejte jen ty, která nejsou červivá,
ani nijak odřená. Jakmile se plody dlouhodobě macerují, mohou začít rychle
hnědnout. Plody uskladňujte vždy tak, aby měly kolem sebe dostatek místa.
Rozhodující bude i stín a přijatelná teplota. Sloužit vám bude nejlépe
chladnější sklep, nebo stinná garáž.
Teploty kolem 2 až 5 stupňů
Příliš vysoká teplota jablkům nesvědčí, a to ani za
záminkou, že byste je chtěli nechat na verandě dozrát. Utržená jablka
skladujte nejlépe tam, kde je vlhčí vzduch a teplota se pohybuje kolem 2 až 5
stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 85 procent. Jinak
se jablka začnou v bednách krčit a svraštit.
Jablka pokládejte na slámu
Jablka zabalte před uskladněním nejlépe do jemného tenkého
papíru a položte je do bedýnky, kterou můžete vystlat nejen slámou, ale
i pilinami, nebo více vrstvami suchého papíru. Jablka nikdy seshora
nezavírejte. Přispěli byste akorát k tomu, že začnou uvolňovat látku zvanou
ethylen. Tento plyn přispívá k rychlejšímu zrání.
Co ze zbytků jablek
Ze zbytků jablek vyrobte marmeládu, kompoty, mošt, pyré či
křížaly. Výhodou je, že u jablek najdete uplatnění poměrně hodně. Tak proč je
všechny nevyužít.
Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/hobby/jak-skladovat-jablka-pres-zimu/
Náhledové foto:
Pixabay
Autor: Lenka Straková

Komentáře
Okomentovat