Přeskočit na hlavní obsah

Jak zachránit připálený hrnec

I když je hrnec spálený na uhel, není to rozhodně důvod k panice. I učený mistr se v kuchyni někdy utne. Nenechte se mýlit teflonovými ani nepřilnavými povrchy, při vysoké teplotě se dá spálit úplně všechno. Zkuste na spáleniny trik vašich babiček, hrnce neházejte zbytečně do koše. Dejte jim ještě šanci. 



Síla jedlé sody

Nechte vařící vodou zakryté celé dno. Koncentraci horké páry zvyšte navíc i pomocí pokličky a mírného varu. Jakmile bude hrnec dostatečně nahřátý, vlijte do něj pomalu pár lžic octa a jedlé sody. Směs rozmíchejte a krátce na to nechte přejít i varem. Největší kusy spáleniny odstraňte za pomoci dřevěné špachtle. Zbytek umyjte houbou a běžně čistícím prostředkem.

Cola, citron, nebo sůl

Silné připáleniny povolí jen s pomocí dostatečně agresivního přípravku. Dlabat je ostrým nožem by se vám nemuselo vyplatit. Zkuste raději citróny nebo colu. Colu nalijte jednoduše až na samé dno. Postačí na výšku i jeden centimetr. Hrnec nechte dlouhodobě odstát, klidně i přes celou noc. Ráno uvidíte zázrak. Připáleniny se sami odloupnou. Na zbytky nečistot můžete použít i sůl nebo citronovou šťávu. Ta je navíc příjemnější než samotný ocet.

Soda a peroxid

Vhodnou kombinací mohou být i tyto dva přípravky. Hodí se na mastnotu i velmi silné připáleniny. Plechy, pánve i hrnce s nimi vyčistíte velmi snadno. Postačí si vyrobit správnou konzistenci kašičky. Do zhruba čtvrtiny hrnku nasypte sodu. Přidejte k němu ještě i trochu peroxidu. Vzniklou pastu naneste na povrch a nechte ji alespoň dvě hodiny působit. Plechy i silně znečištěná místa na pánvích budou od teď už jen dávnou vzpomínkou. Nádoby na vaření nakonec opláchněte pod čistou horkou vodou. 

BogTar201213, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


Alobalové koule na nerezové hrnce

Nechce se vám kupovat žádné drahé přípravky na čištění? Pak vezměte jednoduše alobal a zmuchlejte ho do úhledné kuličky. Vezměte tři lžíce jedlé sody a horkou vodu. Tu smíchejte na kašičku. Dno nerezových hrnců za pomoci alobalové kuličky vydrhněte. Vaše nádobí se bude navíc brilantně lesknou. 

Výhodou je, že na nerezové nádobí můžete použít použít i větší hrubou sílu. Drátěnka tudíž ani v tomto případě nebude na překážku. Na dno nasypte sodu a přidejte i pár kapek čistícího prostředku. Ve spojení s horkou vodou půjde čištění od ruky samo. 

Když už nevíte kudy kam

Na připálené dno použijte bez výčitek tablety do myčky. Nechte je působit 30 minut, dokud se úplně nerozpustí. Poté hrnec zbavte nejhorších připálenin a zbytek umyjte běžným způsobem. K čištění můžete využít i prací prášek, nebo cukr. Čím více prostředků s abrazivním povrchem doma najdete, tím lépe pro vaše hrnce. 

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-vycistit-pripaleny-hrnec-30000404.html

 https://primanapady.cz/clanek-295694-nevyhazujte-svuj-pripaleny-hrnec-podniknete-akci-na-jeho-zachranu?utm_source=PDM-links&utm_medi

Náhledové foto: Pixabay

Autor: Lenka Straková


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zmrzlí muži: kdo jsou a proč jsou důležití pro zahrádkáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Jistě jste už někdy tato jména slyšeli. Jedná se o nejzmrzlejší muže na světě. A že s nimi nebývá příliš velká legrace ani na zahradě, by vám nejspíš mohly vyprávět i vaše babičky. Dejte proto dobrý pozor na kritická data, které mohou vašim květinám přinést i smrt. Ledoví muži mohou jít během květnových dní s teplotami i prudce dolů. Ranní mrazíky vás tak mohou připravit o veškerou úrodu.  Chraňte choulostivé plody Méně odolné rostliny je třeba chránit nejen před větrem, ale i nízkými teplotami, které přicházejí nejčastěji v období tří zmrzlých mužů. Sadaři o nich ví své, meruňky a další ovocné stromy proto dostatečně zajistěte, ukryjte je před zimou včas. I když se může zdát období zmrzlých mužů krátké, i tak hrozí riziko namrzlých větví a počínajících plodů. I tak se mnohdy nezadaří plody uchránit.  Deštivá Žofie Výrazné ochlazení, deštivé dny i nezvyklý mráz má na svědomí kromě tří mužů i deštivá Žofie, která umí s počasím na datum 15. kvě...

Plastové vidličky na záhonech? Mohou být překvapivě účinné

Také už vás nebaví vyhlížet z okna a odhánět lesní zvěř pokaždé, jakmile se ocitnou v blízkosti u vašich zeleninových záhonů? Vyzbrojte se proti nim hroty z vašich vidliček. Jsou účinnější než chemické postřiky a dost možná vás vyjdou i levněji. Přijít o vše, co jste doposud vypěstovali by byla opravdu velká škoda. Nastražte jim do cesty pasti dříve, než bude docela pozdě. Na každého škůdce existuje ochrana Pokud se vám zdá, že z úrodného pole mizí čím dál více cibulovin, je na čase se začít bránit. Zvěř umí být rychlá a mnohdy i velmi nenápadná. Často zvěř nezastaví ani pevný bytelný plot. Kořist je pro ně natolik lákavá, že ji dokáže zvěř zdárně zdolat i na několika pozemcích najednou. A nemusí se jednat jen o zvědavou srnku, nebo místního jelena.   Tu a tam se občerství i mlsný zajíc, nebo veverka. Plastové vidličky, které vám pravděpodobně zbyly z after party, zapíchněte bez ohledu na zvěř tam, kde je to potřeba. Dejte zvěři jasný signál , kam až do revíru...

Aby se vašemu fíkusu dobře dařilo: tipy na pěstování

Pokud chcete udržet fíkus v dobré kondici, pak byste měli vědět, že vlhkost u něj hraje prim. Není nic důležitějšího než vysledovat správnou teplotu a vlhkost. Aby vám listy neopadávaly, je tak zapotřebí fíkusům věnovat alespoň trochu pozornosti. Vaše babičky o tom kdysi věděly své. Jak správně o fíkusy pečovat? Vlhčete fíkusy i během zimy Fíkusy potřebují stálou vlhkost i stabilní teplotu. Bez podání pomocné ruky se s fíkusy můžete rovnou rozloučit. Buďte proto ke stavu vašich květin vždy pozorní. Radost vám potom udělají hlavně ve chvíli, kdy se řádně zazelení.  Nedovolte fíkusům být ve stresu I obyčejná zálivka hraje důležitou roli v tom, zdali listy fíkusů začnou opadávat či nikoliv. Dbejte vždy na správné množství vody. Zalévejte je nejlépe vodou dešťovou vždy v přiměřeném množství. Jakmile kořeny zasytíte vodou více než je zdrávo, můžete počítat spíše s úhynem či hnilobou kořenového systému. Listy začnou zprvu blednou a poté i žloutnout a opadávat. I fíkusy ...